Welke Social media kanalen hebben de meeste ROI? [Nieuwe Gegevens + Expert Tips]

zoals elke marketeer weet, zijn sociale media een onmiskenbaar krachtig hulpmiddel om nieuwe doelgroepen te bereiken en contact te maken met bestaande klanten.

hoewel het belangrijk is om uw publiek te ontmoeten waar ze zijn, is het even belangrijk om te weten welke sociale mediakanalen de beste ROI voor uw bedrijf bieden.

Hier zullen we onderzoeken welke kanalen marketeers de hoogste ROI opleverden in 2023. Hoor ook experts van Talkwalker, Socialinsider, Casted, Brandfolder, LiveChat, Sprout Social, MarketingLabs, Rakuten Advertising, en HubSpot om te leren hoe u deze kanalen kunt gebruiken om de betrokkenheid te vergroten en de verkoop te stimuleren.

laten we erin duiken.

inhoudsopgave

Wat is de ROI van social media?

ROI staat voor return on investment. Wanneer het wordt toegepast in de context van sociale media, is het het rendement op de investering van uw sociale media-activiteiten en-uitgaven.

een van de meest populaire manieren om de ROI van sociale media te meten, is door middel van betaalde advertenties. Dat gezegd hebbende, hoe u de ROI berekent, hangt af van de specifieke doelen van uw social media marketing en de statistieken die u gebruikt om deze te meten.

als uw doel bijvoorbeeld is om naamsbekendheid op te bouwen, kunt u prioriteit geven aan statistieken die bereik of betrokkenheid aantonen, zoals nieuwe volgers, impressies, groeipercentage van het publiek, sociale aandelen en meer. 

bekijk deze handige gids voor meer informatie over het berekenen van de ROI van sociale media.

welke social media kanalen hebben de beste ROI?

 Social media ROI chart

volgens HubSpot ‘ s 2023 Social Media Trends Report is Instagram het sociale mediakanaal dat marketeers de hoogste ROI biedt. Facebook, een ander Meta-platform, loopt achterop.

marketeers noemen Instagram ook als het meest effectieve kanaal voor betrokkenheid. Het is geen verrassing dat meer dan de helft van de marketeers (52%) van plan is om hun investering in het platform in 2023 te verhogen.ter vergelijking: andere sociale kanalen in de lijst — waaronder Twitter, Snapchat en BeReal — werden allemaal veel lager gerangschikt, met minder dan 10% die elk platform als het beste kanaal voor ROI noemde.

laten we in elk van deze platforms duiken om te ontdekken waarom de top 3 sociale mediasites beter presteren dan andere als het gaat om ROI — en hoe u ze kunt benutten.

1. Instagram

onlangs meer dan twee miljard maandelijkse actieve gebruikers, Instagram landt de eerste plek voor ROI. Laten we onderzoeken waarom.

Instagram biedt marketeers de mogelijkheid om het bereik te vergroten en de verkoop van niet-organische inhoud, zoals Instagram-advertenties en merkcontent, te stimuleren. Het schijnt echter ook als het gaat om het genereren van ROI uit organische inhoud.

 social Media ROI: Chart measuring ROI from Organic social media Content

naarmate Instagram zijn e-commerce mogelijkheden blijft uitbreiden, is het een effectief hulpmiddel geworden om zaken te genereren. In feite volgt 90% van de gebruikers minstens één bedrijf op Instagram en 50% van de gebruikers is meer geïnteresseerd in een merk nadat ze advertenties voor het op Instagram hebben gezien.

Instagram is ook top-dog in de influencer marketing ruimte. Vorig jaar was het het populairste platform voor influencer marketing in de VS – en meer marketeers zijn van plan om Instagram te gebruiken voor hun campagnes in 2023.

2. Facebook

Facebook is het populairste sociale mediaplatform ter wereld op dit moment, met meer dan 2,89 miljard maandelijkse actieve gebruikers. Kortom, Facebook heeft een onmiskenbaar indrukwekkend bereik. Het biedt ook advertentiemogelijkheden aan meer dan 200 miljoen bedrijven, waardoor het een van de meest populaire advertentieplatforms is.

met Facebook kunnen marketeers adverteren op de nieuwsfeed van een gebruiker, via Messenger of video, en meer. Marketeers kunnen ook gebruik maken van Facebook Lead Ads om Facebook-gebruikers aan te moedigen een leadgeneratieformulier in te vullen zonder het sociale platform te verlaten.

een van de belangrijkste voordelen van de advertentietools van Facebook is de segmentatiemogelijkheden. U kunt uw advertenties richten op bepaalde doelgroepen, afhankelijk van Interesses, demografische gegevens, gedrag of zelfs verbinding met uw bedrijf, zoals of ze een van uw evenementen hebben bijgewoond of vrienden hebben die uw bedrijfspagina leuk vonden.

Nicole Ondracek, de betaalde marketingmanager van HubSpot, is het ermee eens dat Facebook een ongelooflijk levensvatbaar kanaal is.

“bij HubSpot is Facebook een waardevol kanaal voor ons om het rendement op advertentie-uitgaven te verhogen. Een belangrijke reden hiervoor is dat we onze inhoud aan een relevant publiek kunnen aanbieden met behulp van de doelgroepgerichte functies van Facebook. Facebook ‘ s lookalike audiences stellen ons bijvoorbeeld in staat om achter mensen aan te gaan die op onze huidige klanten lijken,” vertelde ze me.

“het algoritme van Facebook is geweldig in het vinden van vergelijkbare doelgroepen die waarschijnlijk zullen converteren, daarom zien we een positief rendement op de investering na dit soort doelgroepen.”

bekijk HubSpot ‘ s hoe Facebook Ads uit te voeren: een stapsgewijze handleiding voor adverteren op Facebook om te leren hoe u uw eigen Facebook-advertenties kunt instellen.

3. YouTube

YouTube ontvangt een duizelingwekkende 34 miljard maandelijkse bezoeken en heeft een publiek van meer dan 2 miljard mensen. Alleen al op basis van deze statistieken is de kans groot dat je publiek op YouTube zit.

Het is niet verrassend dat 47% van de marketeers van plan is om hun investering in YouTube in 2023 te verhogen. Het is ook geen toeval dat meer dan de helft van de marketeers (54%) zegt dat lange inhoud effectief is op sociale media-en YouTube is de onbetwiste hub voor dit soort inhoud.

een ander opmerkelijk voordeel van YouTube is de populariteit ervan in demografische groepen. In de afgelopen drie maanden heeft bijvoorbeeld 83% van de Millennials YouTube bezocht, gevolgd door 81% van Gen Z en 79% van Gen X. voor babyboomers is YouTube hun tweede favoriete sociale media-app.

4. LinkedIn

ondanks dat slechts ongeveer 10% van de marketeers LinkedIn als hun beste kanaal voor ROI beoordeelt, is LinkedIn een ongelooflijk effectief kanaal voor het genereren en koesteren van leads. Meer dan 750 miljoen professionals gebruiken LinkedIn voor netwerken, loopbaanontwikkeling en meer.

het platform biedt een verscheidenheid aan tools die zijn ontworpen om de ROI van uw bedrijf te verhogen, waaronder gesponsorde inhoud, gesponsorde berichten, tekst-of videoadvertenties en meer.

om te slagen op het platform, wil je waardevolle inhoud maken die resoneert met je LinkedIn-publiek. Voer onderzoek uit om te bepalen welke soorten content het beste presteren op LinkedIn — en welke content het beste presteert bij uw doelgroep — om ervoor te zorgen dat u hier het doel bereikt.

probeer daarnaast experimenten uit te voeren wanneer je de advertentietools van LinkedIn gaat gebruiken. Aeris heeft bijvoorbeeld een advertentieplan en tracker opgezet om te bepalen welke targetingcombinaties het beste werkten voor het merk, welke faalden en welke leads van de hoogste kwaliteit genereerden. Zoals in dit bericht wordt opgemerkt, ” het kostte rondes van testen en optimalisatie om de 25% indieningspercentages van [het merk] te bereiken.”

nu we een paar van de populairste sociale kanalen van 2023 hebben verkend, laten we de strategieën en best practices verkennen die u kunt implementeren om uw ROI op verschillende platforms te verhogen, volgens experts.

welke social media tactieken of strategieën hebben de beste ROI? 

1. Het uitvoeren van uitgebreid onderzoek om uw publiek te begrijpen.

Allereerst is het van vitaal belang dat je je publiek begrijpt voordat je een social media-campagne maakt. Als u uw onderzoek niet doet, loopt u het risico tijd, geld en hernieuwbare energie op de verkeerde kanalen door te brengen en elders meer winstgevende verbindingen te missen.

zoals Dan Seavers, Content Marketing Manager bij Talkwalker, me vertelde: “ongeacht het sociale mediakanaal, de beste manier om uw ROI te verhogen is door uw consumentenintelligentie te verbeteren. Leer uw klanten beter kennen dan uw familie en begrijp wat ze zeggen over uw producten en waar ze ze bespreken.”

” op die manier, wanneer je een campagne start, ben je hyper-relevant. Geen schokkende advertentie die het leven van een klant onderbreekt, maar een goed getimede, goed gerichte ervaring waarmee mensen onmiddellijk zullen omgaan.”

social media roi: Dan Seaver de strategie voor het verhogen van de ROI op zijn bedrijf de sociale kanalen

2. Meer video-inhoud maken — en verticale video ‘ s testen.

mensen houden van video – s-en toch lijkt het erop dat de meeste merken vertrouwen op afbeeldingen bij het adverteren van hun producten of diensten, en dat is een vergissing.

Adina Jipa, mede-oprichter van Socialinsider, vertelde me: “de meest onderbenutte social media-post is video-inhoud, die de betrokkenheid op alle sociale mediaplatforms verhoogt.”

“Facebook wil een videoplatform worden en geeft de voorkeur aan pagina’ s met videocontent, maar voor de meeste merken is het [voornamelijk] een platform voor het delen van foto ‘ s.Jipa voegt toe: “een recente studie over Facebook video strategie toont aan dat slechts ongeveer 15% van de inhoud [op Facebook] video is, terwijl foto’ s 38,58% vertegenwoordigen.”

om op te vallen en de ROI te verhogen, moet u overwegen hoe u video kunt opnemen in uw inspanningen op sociale media.

overweeg daarnaast om verschillende soorten videoformaten te testen op je kanalen. Facebook biedt merken bijvoorbeeld de mogelijkheid om verticale videoadvertenties te maken voor de mobielvriendelijke gebruiker.

zoals Jipa opmerkt: “je kunt verticale video’ s op advertenties gebruiken om meer klikken te krijgen. Volgens deze peiling zegt bijna 69% van de marketeers dat videoadvertenties beter presteren dan afbeeldingen en platte tekstadvertenties op Facebook. 81% van de Facebook-gebruikers heeft alleen toegang tot het platform via mobiele apparaten, dus met behulp van het verticale videoformaat kunt u meer zichtbaarheid krijgen en de kans op Meer klikken vergroten. Facebook video advertenties kunnen de CTR verhogen met 2-3X. ”

3. Hergebruik van content via verschillende kanalen.

De meeste sociale teams creëren inhoud in silo ‘ s. Misschien vertellen ze één bericht via een Instagram-post en maken ze vervolgens geheel andere materialen voor een YouTube-video of Tweet.

Dit vereist ongetwijfeld veel tijd, moeite en res — wat frustrerend kan worden als je niet de ROI ziet die je nodig hebt van deze kanalen.

” veel te vaak wordt content gemaakt voor one-and-done campagnes of promoties”, zegt Lindsay Tjepkema, CEO en medeoprichter van Casted. “Dit betekent dat marketeers steeds harder werken om voortdurend meer en meer te produceren, maar ROI en ROE (return on effort) resultaten zijn teleurstellend — en sociaal is geen uitzondering.ze vervolgt: “om dit te veranderen, moeten we stoppen met het maken van inhoud omwille van de inhoud en ons in plaats daarvan richten op het maken van inhoud die opvoedt, vermaakt en verrukt en kan worden afgebroken en versterkt via alle andere kanalen — zoals social — niet slechts één keer, maar vele malen. Wanneer u zich richt op het maken van boeiende inhoud die op meerdere manieren kan worden gebruikt op verschillende kanalen, ziet u een verbeterde ROI en ROE (return on effort) in uw campagnes, inclusief uw sociale activering.”

om je content over verschillende kanalen heen te hergebruiken, post je misschien fragmenten van een volledige YouTube-video op Facebook of Instagram. Als alternatief kunt u tekst uit een blogpost nemen en opnieuw posten op uw kanalen om waarde toe te voegen aan uw bestaande inhoud, door gebruikers gegenereerde inhoud over verschillende kanalen heen te hergebruiken.

Er zijn talloze manieren om inhoud te vernieuwen en opnieuw te gebruiken om nieuwe doelgroepen op unieke manieren aan te spreken zonder je sociale team uit te putten.

4. Stel duidelijke doelen en ontwikkel een sociale strategie die werkt voor uw merk.

Het is moeilijk om resultaten te behalen op social media zonder de tijd te nemen om duidelijke doelen voor je team te stellen en ervoor te zorgen dat je allemaal een passende strategie hebt besproken om je daar te krijgen.

zoals Amanda Turcotte, Senior Digital Marketing Manager van Brandfolder, me vertelde: “om een rendement op je investering in sociale media te behalen, moet je duidelijke doelen stellen voordat er tactische planning plaatsvindt. Verschillende social media tactieken kunnen verschillend worden toegepast op elk van de platforms, wat betekent dat ze verschillende resultaten zullen opleveren. Dus je doelen moeten vooraf worden bepaald om ervoor te zorgen dat ze in lijn zijn met je sociale strategie.”

 social media roi: brandfolders tips on improving social media roi

nadat u uw sociale doelen hebt bepaald, wilt u een consistente postingstrategie creëren, zodat uw publiek weet wanneer en hoe vaak ze inhoud van uw merk kunnen verwachten. Om dit gemakkelijker te maken, kunt u een social posting tool gebruiken, zoals HubSpot ‘ s Social Inbox Tool of hoger.

Turcotte vertelde me: “om je team van strategie naar actie te brengen en iedereen op dezelfde pagina te houden, is het cruciaal om een regelmatig postingsplan te ontwikkelen dat je aanpak documenteert op elk kanaal, waar alle teamleden toegang hebben. “

Agnieszka Jaśkiewicz, Head of Social Media & Community bij LiveChat, is het ermee eens dat het creëren van een strategie en het gebruik van tools om de doelen van je team te ondersteunen van cruciaal belang is voor het vinden van succes op sociale kanalen.

zoals ze het stelt: “het grootste gebied van’ onbenut potentieel ‘ voor de meeste merken komt in de vorm van stroomlijningcreatieve workflows om het volume te ondersteunen dat nodig is voor kwalitatieve sociale activiteiten. Digitale werkruimtes die creatieven en marketeers in staat stellen om vanuit een centrale locatie samen te werken om inhoud te organiseren, te herzien en te produceren, beperken heen-en-weer communicatie en onnodige stappen in de productie.”

daarnaast zegt Jaśkiewicz: “digitale sjablonen voor creatieve assets — ingesteld op de specificaties van de belangrijkste sociale mediaplatforms van de organisatie — kunnen ook Flexibiliteit toevoegen aan het vermogen van sociale mediamanagers om te publiceren, waardoor teams tijdiger kunnen zijn en snel kunnen handelen op nieuwe kansen.”

5. Laat uw gebruikers uw producten of diensten kopen op sociale mediaplatforms.   

de afgelopen jaren hebben we een nieuwe trend gezien: social commerce.

in wezen is social commerce de mogelijkheid om te kopen van een merk binnen een sociaal platform zonder de site te verlaten. Voorbeelden hiervan zijn shoppable ads en chatbot checkout.

Rachael Samuels, Senior Manager Social Media bij Sprout Social, vertelde me dat ze social commerce ziet als een geweldige kans om de ROI op sociale kanalen te verhogen.

Samuels zegt: “sociale media zijn snel een primair communicatiekanaal geworden voor merken en consumenten. Als gevolg hiervan moeten marketeers nieuwe manieren zoeken om met het publiek in contact te komen, terwijl ze andere doelen, zoals leadgeneratie, bovenaan de agenda houden.”

” een manier waarop we dit zien ontvouwen is door middel van aanbiedingen zoals social commerce, die niet alleen meer naadloze Koo-ervaringen voor klanten bieden, maar marketeers uitrusten met de mogelijkheid om directe attributie en ROI te tonen als gevolg van hun inspanningen.”

Samuels voegt eraan toe: “om dit momentum te behouden, moeten marketeers ervoor zorgen dat hun tech stack hen in staat stelt hun CRM-en sociale managementtools te integreren, zodat ze gemakkelijk Sociale inzichten kunnen onthullen met hun bredere verkoop-en ondersteuningsteams.” 

6. Gebruik UTM-tags voor tracking. 

een reden waarom je misschien niet de ROI ziet waar je op hoopt? Misschien volg je gewoon niet goed.Matt Janaway, CEO van MarketingLabs, vertelde me: “Tracking is nu belangrijker dan ooit dankzij de complicaties van iOS-privacyverbeteringen, dus om echt de beste ROI te behalen, moet je ervoor zorgen dat je UTM-tags op alle links gebruikt. Op deze manier kunt u de prestaties van uw campagnes correct bijhouden in Analytics.”

Janaway voegt eraan toe: “Dit zou je de gegevens moeten geven die je nodig hebt om beslissingen te nemen die meer betrokkenheid en ROI kunnen genereren.”

7. Stimuleer uw medewerkers om brand ambassadors te worden.

een gebied met een groot onbenut potentieel? Uw werknemers.

zoals Tjepkema van Casted me vertelt: “Employee activation is een enorme en meestal onbenutte re voor merken. Als consumenten zijn we veel meer gedreven om te gaan met door gebruikers gegenereerde inhoud, maar zoveel merken besteden te veel tijd en geld aan het proberen alleen inhoud van hun eigen merk te pushen in plaats van hun werknemers (en partners, merkfans, enz.) in staat te stellen.) om hun inhoud te versterken.”

de roi van sociale media: strategie voor het verhogen van de ROI van sociale media volgens Gegoten 's Tjepkema

“de Rally van uw medewerkers rond de inhoud die u aan het maken bent en moedig ze aan om het te delen met bijschriften die voorstelling hun unieke en persoonlijke perspectieven. Dit is een geweldige manier om elk lid van je team te helpen hun persoonlijke merk op te bouwen, terwijl je ook je inhoud op een authentiekere manier aan het publiek toevoegt.Jaśkiewicz van LiveChat is het eens met dit idee en zegt: “[Je moet] employee advocacy een grotere plaats geven aan de tafel in je social media-strategie, vooral als het gaat om LinkedIn. Het kost tijd en moeite om mensen van de kennis te voorzien en de ‘merkambassadeurs’ — mentaliteit in de organisatie te impliceren-maar medewerkersbetrokkenheid is een kosteneffectieve manier om uw bereik organisch te vergroten.”

HubSpot heeft bijvoorbeeld #HubSpotEmployeeTakeover gemaakt op zijn HubSpot Life Instagram-account. De campagne helpt het publiek de gezichten achter het merk te laten zien en creëert een gevoel van Gemeenschap en authenticiteit dat je niet alleen met merkcontent zou vinden.

 social media roi: Instagram employee takeover

8. Maak gebruik van Meta ‘ s Advantage+ Shopping campagnes.

Het is geen geheim dat Meta ‘ s suite van platforms — namelijk Instagram en Facebook — een enorme Roi-punch heeft. Yomi Arokoyo, VP van Performance Solutions bij Rakuten Advertising, schrijft dit toe aan het krachtige algoritme van Meta.

hij vertelt me: “elk sociaal platform heeft zijn algoritme in de loop van de tijd verbeterd om intuïtiever en geautomatiseerd te zijn, maar niemand meer dan Meta. Met Meta ‘ s nieuwe tool Advantage+ Shopping-campagnes kunnen merken nieuwe klanten vinden op plaatsen waar ze nooit hebben gedacht om te kijken.”

Advantage+ Shopping-campagnes zijn wereldwijd gelanceerd in 2022 en vertrouwen grotendeels op AI en automatisering om de juiste doelgroep voor uw advertenties te vinden (in tegenstelling tot handmatige targeting). Bovendien past het zelfs advertentieformaten aan om te begrijpen welk formaat het beste presteert.

om te profiteren van deze nieuwe technologie, raadt Arokoyo aan om zoveel mogelijk creatieve differentiatie te gebruiken. Voeg bijvoorbeeld oude creatieven toe aan de mix of snijd langere video ‘ s in kleinere, beter verteerbare clips. Dit geeft het algoritme meer data om te bepalen welke campagnes effectief zijn.

terug naar u

Het verhogen van de ROI op uw sociale kanalen zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar door deze strategieën toe te passen en toegewijd te blijven aan het herhalen van uw strategie terwijl u in de loop van de tijd inzichten in uw publiek verzamelt, zult u zeker sterkere resultaten van uw sociale inspanningen beginnen te zien.

Happy posting!

Plaats een reactie