Wat is UI: de definitie van gebruikersinterface in 200 woorden of minder

Wat is UI?

UI, wat staat voor User Interface, is elk visueel element waarmee een gebruiker kan communiceren op een technologisch apparaat, inclusief de computer zelf, evenals apps en websites. Tegenwoordig heeft UI meestal betrekking op de ervaring van een gebruiker die interactie heeft met een webpagina, Videogame of TV-interface, en heeft het in de eerste plaats betrekking op de uitlijning van knoppen, schuifbalken, pictogrammen en logo ‘ s.

om te vereenvoudigen wat UI is, beginnen we met een metafoor.

laten we zeggen dat je naar een chique nieuw Italiaans restaurant gaat en een pastagerecht bestelt. Als het erop aankomt, sta je versteld van de presentatie: de pasta is in het midden geclusterd, met een lichtroze roomsaus die in een zigzagformatie over de top wordt gesprenkeld. Er zijn twee kleine groene basilicumbladeren in het Midden en een paar stippen pesto in de linkerhoek.

in metaphor-world is de prachtige presentatie van je maaltijd de verantwoordelijkheid van de UI-ontwerper, inclusief de uitlijning van de elementen (de pesto links, bijvoorbeeld) en interactiviteit als het gaat om de gebruikerservaring (het lichte druipen van de saus zodat elke hap even bevredigend is).

de UX-ontwerper is daarentegen verantwoordelijk voor alles wat betrekking heeft op het grotere bedrijf en uw ervaring als klant, inclusief de geuren en ambiance van het restaurant, de processen van de chef-kok en het bedienend personeel voor het koken en bezorgen van voedsel en de menu-opties.

hoewel dit duidelijk een vereenvoudiging is, komt het goed overeen met de definitie van UI. Een UI-ontwerper is in wezen verantwoordelijk voor hoe alles op een pagina in relatie tot elkaar uitlijnt. Zij bepaalt de hiërarchie van de elementen (“moet het logo bovenaan of onderaan staan?”), evenals de interactiviteit van het gehele product (“moet de navigatie worden georganiseerd in scroll-down menu’ s of klikbare knoppen?”).

UI-ontwerpers werken meestal met softwareprogramma ‘ s, websites en mobiele apps, maar ze kunnen hun vaardigheden ook gebruiken voor videogames of TV-interfaces.

je merkt UI misschien niet, tenzij het niet effectief is. Bijvoorbeeld, misschien blijf je uit de buurt van een website als je denkt dat de site er verwarrend uitziet, of misschien lach je om de oude navigatie op je PlayStation uit 2002. Die gebruikerservaringen maken u ontevreden en beïnvloeden uw interacties met het bedrijf.

integendeel, effectieve UI gaat een lange weg naar het dwingen van u om regelmatig met een bedrijf te communiceren. Veel gebruikers hebben bijvoorbeeld voorkeuren ten opzichte van dating-apps, zoals Bumble versus Hinge, of ride-sharing-apps, zoals Uber versus Lyft. Die apps hebben verschillende bedrijfsmodellen en services, dus er zijn genoeg redenen waarom je de ene boven de andere zou kiezen-maar als je niets van beide wist, en ik liet je twee apps naast elkaar zien, denk ik dat je intuïtief naar één zou neigen. Waarschijnlijk zou een indrukwekkend UI-ontwerp die eerste zwaartekracht veroorzaken.

Plaats een reactie