Wat is Reverse Positioning in naam van Marketing?

in 2011 publiceerde Patagonia een advertentie op Black Friday waarin consumenten werden geadviseerd hun jassen niet te kopen.

in 2015 bracht Dove een campagne uit die vrouwen vierde, in plaats van hun deodorant of bodywash te presenteren.

de tactiek die in deze campagnes wordt gebruikt, wordt “omgekeerde positionering” genoemd.”Het is een unieke marketingstrategie die dit citaat van marketingcartoonist Tom Fishburne nabootst:” de beste marketing voelt niet als marketing.”

dus, wat gaat er in omgekeerde marketing, en waarom werkt het?

Reverse Positioning

Reverse Positioning is een marketingstrategie waarbij merk of oorzaak bewustzijn, of consumentenwaardering, het primaire doel is, in plaats van de koper te bewegen om een specifiek product te kopen.

deze marketingstrategie, ook wel breakaway positioning genoemd, maakt gebruik van technieken zoals het informeren van consumenten over de verschillende kenmerken van producten, hoe ze zijn gemaakt of functioneren, of zelfs hun uiterlijk. Dit vergroot het vertrouwen en bewustzijn van de consument.

in breakaway positioning is een call to purchase mogelijk niet inbegrepen. De focus van de Campagne kan liggen op de bedrijfswaarden of overtuigingen van de consumenten.

Patagonia reverse positioning example

Patagonia voerde in 2011 een succesvolle reverse positioning campagne uit. Het idee was om consumenten te informeren over duurzaamheid en het milieubewustzijn te bevorderen. Het outdoor merk herinnerde consumenten eraan dat het produceren van jassen het milieu niet helpt.

Patagonia Don' t Buy This ad

Image

“elk stuk Patagonia kleding…stoot meerdere malen zijn gewicht uit aan broeikasgassen, genereert ten minste nog eens de helft van het kledingstuk aan schroot en trekt overvloedige hoeveelheden zoet water naar beneden die nu overal op de planeet schaars worden.

in plaats van reclame te maken voor consumenten om “buy-buy-buy” op Black Friday — een feestdag die specifiek rond dat doel is gecentreerd — deed Patagonië het omgekeerde. Het bedrijf heeft consumenten met succes opgeleid over hoe Patagonia-producten bijdragen aan de vernietiging van het milieu, waardoor hun standpunt over duurzaamheid als belangrijk voor het merk en het publiek wordt verstevigd.

het effect van deze campagne was om consumenten aan te trekken die hun CO2-voetafdruk willen verminderen.

dove omgekeerde positionering voorbeeld

Dove benaderde omgekeerde positionering op een vergelijkbare manier. Door een campagne te voeren die vrouwen viert, in plaats van hygiëneproducten te promoten, voelden consumenten zich verbonden met het bedrijf en geïdentificeerd met het merk.

Dove body positivity billboard

Image

het effect van deze campagne was dat consumenten Dove-producten kochten omdat het bedrijf liet zien dat het doel niet alleen was om verkopen te maken. In het voorbeeld billboard hierboven, Dove niet eens lijst prijsinformatie. In plaats daarvan bevorderden ze lichaamspositiviteit en machtigden ze consumenten om van zichzelf te houden.

laten we de omgekeerde positionering op een SMB-schaal zetten. Laten we zeggen dat je verantwoordelijk bent voor marketing voor een website die werkzoekenden helpt om rollen te identificeren om op te solliciteren — zoals LinkedIn of inderdaad — en je wilt je hand proberen bij omgekeerde positionering. Hoe zou je dat voor elkaar krijgen? Dit is wat we zullen behandelen in de volgende sectie.

strategie voor omgekeerde positionering

identificeer eerst wat belangrijk is voor uw doelgroep: professionals die online op zoek zijn naar banen. Dit kan door consumenten te ondervragen en op waarden gebaseerde vragen te stellen. Zoek bijvoorbeeld uit wat voor hen belangrijk is aan het zoeken naar een baan of hoe ze zoeken naar bedrijven die aantrekkelijk voor hen zijn.

Dove ondervroeg hun consumenten en ontdekte dat slechts 4% van hen vond dat ze mooi waren. Vanwege deze statistiek besefte Dove dat ze de schoonheid van vrouwen in hun campagne konden benadrukken.

bepaal vervolgens wat belangrijk is voor uw bedrijf. Misschien waardeert uw bedrijf het creëren van zinvolle, gestroomlijnde verbindingen tussen klanten en recruiters. Misschien is het het deconstrueren van stigma ‘ s rond de “perfecte” werknemer, zoals locatie, leeftijd of graad.

bekijk deze pagina op de website van Patagonia, die is gewijd aan het informeren van klanten over hun standpunt over duurzaamheid.

 De duurzaamheidspagina van Patagonië.

Image

nadat je je overtuigingen hebt afgestemd op die van je doelgroep, maak je een campagne die klanten over die waarden opleidt. Je zou een Instagram-post kunnen maken waarin je benadrukt dat je bedrijf zich niet richt op het vinden van een perfect persoon, maar op een echt persoon.

U kunt ook een infographic maken met enquêteresultaten, zoals Dove deed, en een pakkende slogan maken die uw bedrijfswaarden benadrukt. Een goede optie voor het werven van een bedrijf zou kunnen zijn “de perfecte kandidaat bestaat niet”, omdat het bedrijfswaarden en overtuigingen van het publiek laat zien.

het belangrijkste om te onthouden over omgekeerde positionering is dat de focus niet ligt op het verdienen van een onmiddellijke aankoop, maar op het informeren van consumenten over de functies van uw product of bedrijf die normaal niet zouden worden benadrukt. Probeer weg te blijven van de prijzen in deze marketingstrategie. Dat is niet zo belangrijk.

Reverse positioning strategy

voel je vrij om naar deze afbeelding te verwijzen bij het bouwen van een omgekeerde positioneringsstrategie. De campagnes hoeven niet flitsend of duur te zijn, gewoon eerlijk. De doelen van deze marketingtactiek zijn om consumenten te informeren, merkloyaliteit op te bouwen en uw klanten te laten zien dat u waarde hecht aan wat ze doen en wie ze zijn.

hoewel omgekeerde positionering geen veelgebruikte marketingstrategie is, is het een ongelooflijk effectieve. Het geeft uw consumenten kennis over waar uw bedrijf terechtkomt op overtuigingen die voor hen belangrijk zijn.

” de beste marketing voelt niet als marketing.”

Plaats een reactie