Wat Is een focusgroep in 100 woorden of minder [+voors en tegens]

In een ideale wereld weet u hoe uw product of bedrijfsidee wordt ervaren voordat het wordt uitgebracht. Deze kennis kan u helpen wijzigingen aan te brengen in wat u aanbiedt voor de best mogelijke ontvangst en uw verkoopprojecties en marketingstrategie beter te informeren.

helaas Weet je nooit precies hoe wat je verkoopt door je doelgroep wordt ontvangen, daarom doen bedrijven marktonderzoek.

maar hoewel massale gegevensverzameling via enquêtes u de nodige kwantitatieve informatie biedt, biedt het niet zoveel kwalitatief inzicht in de mening of mening van uw doelmarkt over wat u verkoopt.

Dit is waar een focusgroep binnenkomt.

dus, wat is een focusgroep en hoe kan het u helpen bij het navigeren door uw marktonderzoek? Laten we deze twee vragen onderzoeken.

Wat is een focusgroep?

in het kader van marktonderzoek voor bedrijven is een focusgroep een cohort van personen die deelnemen aan een begeleide discussie over een bedrijf, merk, product en/of dienst.

een focusgroep wordt doorgaans gefaciliteerd door vertegenwoordigers van het bedrijf en bestaat uit personen in de doelmarkt van het bedrijf die hun gedachten en meningen over het onderwerp of het aanbod in kwestie delen.

Wat is het doel van een focusgroep?

focusgroepen stellen u in staat om kwalitatief marktonderzoek uit te voeren naar een product, dienst of algehele merkimago. Ze stellen u in staat constructieve gevoelens, meningen of perspectieven te verzamelen die u kunnen helpen ervoor te zorgen dat uw product of dienst nuttig is voor de doelmarkt en dat uw marketingmateriaal overtuigend is.

een focusgroep wordt meestal gemodereerd door een vertegenwoordiger of vertegenwoordigers van het bedrijf, die 5-10 vragen stellen aan de deelnemers in de loop van 30-60 minuten, waarbij een andere facilitator aantekeningen bijhoudt op de focusgroepvragenlijst.

Volg samen met een gratis focusgroep vragenlijst sjabloon

 Hoe een focusgroep voor uw bedrijf te runnen-1-2-1

HubSpot ‘ s Market Research Kit bevat een vragenlijst sjabloon te gebruiken in uw focusgroepen, evenals vier meer sjablonen om u te helpen bij uw marktonderzoek inspanningen. U kunt de kit hier downloaden om u te helpen bij het plannen van uw focusgroep en marktonderzoek.

u kunt ook meer lezen over het proces van het leiden van een effectieve focusgroep in onze blogpost, hoe u een focusgroep voor uw bedrijf runt.

Focusgroepgrootte

een focusgroep kan tussen de 3-15 deelnemers zijn, waarbij veel groepen tussen de vijf en acht deelnemers vallen. De grootte van uw focusgroep hangt af van de res en intenties van uw bedrijf. De grootte kan bijvoorbeeld variëren, afhankelijk van of je liever een paar diepgaande meningen hebt, of een breder scala aan perspectieven.

laten we vervolgens de voor-en nadelen van een focusgroep verkennen. 

de profs van een focusgroep

1. Je krijgt het verhaal achter de data.

in focusgroepen staan kwalitatieve data centraal. Enquêtegegevens zijn ongelooflijk krachtig, maar het is moeilijk om de reden voor de cijfers te begrijpen zonder context. Focusgroepen zijn een manier om te begrijpen hoe iemand echt over uw bedrijf denkt en het waarom achter de gegevens te geven.

als iemand een vraag beantwoordt op een manier die je interesseert, heb je de kans om dieper te graven. Vraag: “Waarom?”Kijk hoe de andere deelnemers denken over het specifieke antwoord. Meet gezichtsuitdrukkingen en tone of voice om te zien hoe mensen reageren op waar je het over hebt. U zult uiteindelijk de emotionele input van uw doelmarkt krijgen die uw enquêtes mogelijk niet kunnen bieden.

2. Focusgroepen zijn interactief.

degenen die reageren op een enquête of een vragenlijst kunnen uw producten niet ophalen of gebruiken, maar wel in een focusgroep. Als het onderwerp van je focusgroep tastbaar is, observeer en stel vragen over hoe deelnemers het product gebruiken en voelen over de verpakking en het ontwerp.

Hier ziet u uw product door de ogen van de eindgebruikers, wat u kan helpen iets te realiseren dat u nog niet eerder had.

3. Ze zijn efficiënter dan interviews.

het interviewen van individuen kan veel langer duren dan het runnen van focusgroepen met hetzelfde aantal mensen. Stel dat je 100 mensen wilt interviewen, en elk interview of focusgroep duurt een uur. Het zou 100 uur duren om de mening van die 100 mensen te krijgen als ze werden geïnterviewd, maar slechts 20 uur als de deelnemers in groepen van vijf werden verdeeld.

op deze manier kun je kwalitatieve feedback krijgen van meerdere mensen in een kortere tijd — een enorme tijdsbesparing, vooral als de meeste van je deelnemers hetzelfde denken.

de nadelen van een focusgroep

1. Ze zijn niet helemaal representatief.

wat je wint van de diepte van de mening van focusgroepen, verlies je in steekproefgrootte.

omdat focusgroepen langer duren dan enquêtes, hoort u tientallen of honderden mensen in meer tijd dan het u zou kunnen kosten om van duizenden mensen te horen via uw eigen enquêtes of het verkennen van secundair onderzoek, zoals eerder uitgevoerde studies of enquêtes.

Dit beperkt het aantal mensen wiens input u ontvangt, wat betekent dat uw bevindingen mogelijk niet de meningen van uw hele doelmarkt vertegenwoordigen.

2. Ze kunnen groepsdenken aanmoedigen.

ben je ooit in een vergadering geweest waar een of twee mensen een idee uiten waar je het niet mee eens bent, maar iedereen het met het idee eens is voordat je de kans hebt om je deel te zeggen?

als gevolg daarvan, misschien besluit u mee te gaan met het idee … ook al ben je niet de grootste fan?

dat heet groepsdenken, en het gebeurt wanneer een groep zich achter een uitgesproken idee schaart waarvan niet iedereen gelooft dat het correct is om verder te gaan of een conflict te proberen te vermijden.

focusgroepen kunnen snel veranderen in één of twee deelnemers die het grootste deel van de antwoorden geven, terwijl de andere vier of vijf stilletjes in overeenstemming knikken. Het probleem is dat je nu alleen input krijgt van twee deelnemers – niet de hele focusgroep, zoals bedoeld.

je kunt dit voorkomen door specifieke groepsleden op te roepen om diepgaand te antwoorden, maar sommigen kunnen terughoudend zijn vanwege verlegenheid of desinteresse.

3. Uw focusgroep moderators kunnen confirmation bias hebben.

focusgroep moderators zijn vaak verbonden aan het project in kwestie, en kunnen in de sessie komen met een idee van waar ze denken dat het zal — of willen — gaan.

een moderator kan bijvoorbeeld willen dat een product op een bepaalde manier wordt geprijsd, verpakt of gekleurd en kan de discussie naar die conclusie leiden. Dit wordt observer dependency genoemd.

bijvoorbeeld, laten we zeggen dat een moderator wil dat een product blauw gekleurd is, en stelt de open vraag aan de groep: “welke kleur moet dit zijn?”

nadat iedereen antwoordt-en niemand zegt blauw – zou ze kunnen vragen: “hoe zit het met blauw, zou dat werken? Iedereen knikt stilletjes en ze merkt op dat de groep het erover eens was dat blauw een goede kleur zou zijn, ondanks dat dat verre van de perfecte waarheid is.

om dit te overwinnen, moeten focusgroep moderators expliciet worden geïnstrueerd om hun persoonlijke voorkeuren opzij te zetten en op te treden als een objectieve groepsfacilitator. Je zou ook kunnen werken met een marktonderzoeksbureau, dat meestal minder interesse heeft in het product of onderwerp dan die van het bedrijf dat het daadwerkelijk maakt.

focusgroepen zijn misschien niet de meest efficiënte manier om gegevens te verzamelen, maar wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt, kunnen ze een gezicht en een emotie achter de statistieken en kwantitatieve gegevens plaatsen die u hebt verzameld om uw bedrijf, marketing en productontwikkeling beter te informeren.

vergeet niet dat focusgroepen het meest effectief zijn wanneer moderators hun gedachten van tevoren organiseren en tijdens de sessie aantekeningen maken op een focusgroepvragenlijst — die u hier gratis kunt openen in onze Market Research Kit.

Plaats een reactie