Wat is een abonnementsmodel en hoe werkt het?

bedrijfsmodellen zijn gunstig voor veel organisaties omdat ze het succes van klanten bevorderen en het behoud van kopers verbeteren.

tegenwoordig worden abonnementsmodellen in bijna elke branche gebruikt. Groeiende bedrijven zoals Netflix, Dollar Shave Club en Microsoft gebruiken al jaren een op abonnementen gebaseerd verdienmodel met veel succes. Het goede nieuws? Uw bedrijf kan dat ook.

laten we in dit bericht bespreken wat een abonnementsmodel is, hoe het werkt en de voordelen van het gebruik van dit model. Vervolgens geven we een paar voorbeelden van abonnementsmodellen die u kunt gebruiken als inspiratie voor uw bedrijf.

Wat is een subscription business model?

een abonnementsmodel is een recurring revenue model waarbij klanten een wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse vergoeding betalen in ruil voor uw producten of diensten. Klanten kunnen hun abonnement na een bepaalde periode verlengen. Met dit model kunt u uw klantrelaties benutten om een gestage inkomstenstroom te creëren.

op abonnementen gebaseerde verdienmodellen komen zowel het bedrijf als de klant ten goede. Als klant heeft u het gemak om automatisch een product of dienst terug te kopen waarvan u weet dat u deze in de toekomst nodig zult hebben. Als bedrijf behoudt u klanten voor toekomstige verkopen in plaats van ze vaker opnieuw te moeten betrekken. U zorgt voor maandelijkse terugkerende inkomsten (MRR), waardoor uw bedrijf in de slechtste tijden kan blijven drijven.

voor het juiste product, merk en branche kan een abonnementsmodel een zeer effectieve en lucratieve aanpak zijn om uw bedrijf te runnen. U kunt bijvoorbeeld een abonnementsboxbedrijf opbouwen dat miljoenen per jaar verdient met de juiste marketing.

om te helpen bij het factureren van abonnementen, kunt u gebruikmaken van tools zoals de Betalingssoftware van HubSpot. U kunt ACH of creditcard-en betaalkaartbetalingen in één CRM verzamelen.

laten we in de volgende sectie iets meer leren over hoe dit bedrijfsmodel werkt.

Hoe werkt een abonnementsmodel

in een abonnementsmodel worden klanten op terugkerende basis in rekening gebracht voor een product of dienst. Ze kiezen hoe lang en hoe vaak ze elke aanbieding willen ontvangen, en de meeste abonnementen bieden de mogelijkheid om op elk moment te verlengen of te annuleren.

zie een abonnement als een contract tussen u en de klant. De klant stemt ermee in om voor een bepaalde periode voor een product of dienst te betalen en het bedrijf voldoet aan dat aanbod zolang de klant zijn terugkerende betalingen voltooit. Wanneer het contract afloopt, heeft de klant de mogelijkheid om zijn abonnement te verlengen of te annuleren.

het onderstaande diagram illustreert hoe dit eruit ziet.

 subscription-business-model-diagram

Image

een goed voorbeeld is de lokale krant. Hoewel je kranten individueel kunt kopen, hebben de meesten die ze lezen een abonnement. Op die manier krijg je een krant voor een vast tarief bij je voordeur afgeleverd, in plaats van naar de winkel te moeten gaan om er een te kopen.

laten we meer voordelen van abonnementsmodellen bekijken in de volgende sectie.

voordelen van een abonnementsmodel

 1. abonnementsmodellen zijn handig voor klanten.
 2. klanten kunnen nieuwe producten ontdekken.
 3. bedrijven kunnen de inkomsten nauwkeurig voorspellen.
 4. abonnementen kunnen meer klanten aantrekken.
 5. abonnementen verlagen de kosten voor klantacquisitie.
 6. bedrijven bouwen sterkere relaties op met hun klanten.

1. Abonnementsmodellen zijn handig voor klanten.

mensen hebben het druk. En als ze een product kunnen krijgen (dat ze leuk vinden) geleverd wanneer ze het nodig hebben, met weinig tot geen moeite van hun kant — meld ze dan aan. Abonnementen besparen mensen van het moeten onderzoeken van nieuwe producten en winkelen voor hen in winkels, het creëren van een meer naadloze klantervaring.

2. Klanten kunnen nieuwe producten ontdekken.

niet alleen mensen reddengeld van het niet naar de winkel hoeven te reizen, maar ze kunnen ook nieuwe items proberen die ze misschien niet zelf hebben gekocht.

Neem bijvoorbeeld Snack Crate, waar je dozen met snacks van over de hele wereld kunt kopen. Met dit abonnement ontdekt u misschien een nieuwe favoriete snack waarvan u niet wist dat deze bestond.

 Snack Crate-subscripton-box

Image

3. Bedrijven kunnen de inkomsten nauwkeurig voorspellen.

abonnementsmodellen maken het veel gemakkelijker om te voorspellen hoeveel inkomsten uw bedrijf elke maand zal ontvangen. Omdat uw klanten herhaaldelijk betalen, weet u wanneer ze een betaling gaan doen en voor hoeveel het zal zijn. Wanneer u budget in uw bedrijfsstrategie meeneemt, helpt dit u een nauwkeurige weergave te hebben van de res van uw bedrijf.

4. Abonnementen kunnen meer klanten aantrekken.

soms kan het prijskaartje van een product of dienst voor een consument onbetaalbaar zijn. Door wekelijks, maandelijks of jaarlijks te laden, kunt u de prijs op een betaalbaarder punt instellen en kunt u de prijs in hun maandelijkse rekeningen opnemen.

denk aan het kopen van een auto. Als u het niet direct koopt, wordt u waarschijnlijk op een betalingsplan geplaatst waarbij u in de loop van de tijd stapsgewijs betaalt. Hierdoor kunt u zich de kosten van de auto veroorloven, ook al kunt u zich niet meteen de totale kosten ervan veroorloven.

5. Abonnementen verlagen de kosten voor klantacquisitie.

in plaats van potentiële klanten aan te trekken die uw merk niet kennen of vertrouwen, stellen abonnementsbedrijfsmodellen u in staat zaken te doen met mensen die dat al doen. Dit vermindert de marketingkosten en stelt u in staat zich meer te concentreren op verwijzingen van klanten. Deze mond-tot-mondreclame is meestal effectiever en goedkoper dan promotionele reclame.

6. Bedrijven bouwen sterkere relaties op met hun klanten.

een ander voordeel van het werken met dezelfde klanten is dat je in de loop van de tijd sterkere relaties met hen ontwikkelt. Wanneer uw serviceteam er altijd is en uitstekende klantenondersteuning biedt, leren klanten uw werknemers te vertrouwen en raken ze gewend aan het werken met uw merk. Dit speelt een belangrijke rol wanneer klanten moeten beslissen of ze hun abonnement al dan niet verlengen.

Nu u de voordelen van een abonnementsmodel kent, laten we eens kijken naar de stappen die u kunt nemen om er een voor uw bedrijf te bouwen.

Hoe maak je een abonnement Model

 1. Zoek uit of uw bedrijf zou profiteren van het aanbieden van abonnementen.
 2. Stel een doel voor uw op abonnementen gebaseerde bedrijf.
 3. Kies een abonnementsprijsstrategie.
 4. Verbeter de gebruikerservaring om meer aanmeldingen te krijgen.
 5. Creëer een naadloze onboarding ervaring.
 6. Maak het factureringsproces eenvoudig en gemakkelijk.

1. Zoek uit of uw bedrijf baat zou hebben bij het aanbieden van abonnementen.

voordat u abonnementspakketten voor uw bedrijf maakt, moet u nagaan of het aanbieden van abonnementen zinvol is voor uw producten en diensten. Verkoopt u producten waar klanten continu toegang toe moeten hebben? Voorbeelden hiervan zijn softwareproducten, continue diensten (zoals advies of het schrijven van inhoud) en exclusieve media.

of is het product een fysiek item waarvoor klanten navullingen nodig hebben? Dagelijkse producten, boeken en snacks kunnen hier in aanmerking komen. Als u eenmaal hebt uitgezocht of uw producten en diensten baat zouden hebben bij een abonnementsmodel, gaat u verder met stap twee.

2. Stel een doel voor uw op abonnementen gebaseerde bedrijf.

het juiste doel zal uw proces begeleiden wanneer u abonnementspakketten en prijsniveaus maakt. Bent u bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in het aantrekken van waardevolle klanten zoals zakelijke bedrijven, of wilt u uw klantenbestand voor kleine bedrijven vergroten? Of misschien wilt u de verkoop van een bepaald product stimuleren, de omzet met een bepaald percentage laten groeien of de klantenbinding vergroten.

afhankelijk van uw doelen kiest u een prijsstructuur die u kan helpen de klanten aan te trekken die u wilt behouden. Het zal ook helpen bij het bepalen van de juiste formulering voor uw website kopie.

3. Kies een abonnementsprijsstrategie.

afhankelijk van de aard van uw product en uw doelen bij het maken van uw abonnementsmodel, kunt u een bepaalde abonnementsprijsstrategie selecteren. Als uw doel bijvoorbeeld is om meer gebruikersstoelen te verkopen, kunt u kiezen voor een prijsmodel per gebruiker dat een abonnementskorting biedt aan bedrijven met meer gebruikers.

Vervolgens is het leuke deel: het maken van uw abonnement pakketten en niveaus. Als u het eenvoudig wilt houden, kunt u beginnen met het maken van slechts één pakket dat uw op abonnementen gebaseerde inkomstenmodel op gang brengt. Naarmate u meer feedback van uw klanten verzamelt en meer te weten komt over hun voorkeuren, kunt u verschillende pakketten maken die verschillende segmenten bedienen.

4. Verbeter de gebruikerservaring om meer aanmeldingen te krijgen.

aanmelden voor een abonnementspakket moet eenvoudig, eenvoudig en eenvoudig zijn. U wilt niet dat uw klanten zich afvragen hoe ze zich kunnen aanmelden voor een abonnement zodra ze op uw website en sociale kanalen komen. Voeg een call-to-action knop toe in de rechterbovenhoek van uw startpagina en boven de vouw, zoals HubSpot hieronder doet:

 subscription model example: hubspot calls-to-action

zodra prospects op de prijspagina komen, moeten ze weten welk pakket ze moeten kiezen op basis van de taal en prijzen voor elk abonnementsniveau. (Hot tip: Bekijk een aantal uitstekende prijzen pagina voorbeelden om uw eigen te inspireren.)

als er enige verwarring is, dan moet er een optie zijn om contact op te nemen met uw team via live chat of e-mail. Je wilt zeker niet dat verwarring een barrière is voor conversie.

5. Creëer een naadloze onboarding ervaring.

het onboardingproces ziet er anders uit, afhankelijk van het type product dat u verkoopt. Als u bijvoorbeeld software verkoopt, kan het onboardingproces in de app plaatsvinden met aanwijzingen, zoals in de Servicesoftware van HubSpot:

 subscription model example: hubspot onboarding

Kijk naar het vakje dat zegt” Monitor deals & coach reps. ” dit kleine vakje geeft een rondleiding door de informatie die u op de pagina vindt.

als u een fysiek product verkoopt, kan de onboarding-ervaring via e-mail of post worden gedaan. U kunt klanten een welkomstbericht sturen met res of een pakket met goodies.

Hier zijn enkele res voor onboarding:

 • De Ultieme Gids Voor Klant Onboarding
 • Hoe nieuwe klanten aan boord te krijgen
 • Hoe een e-mail onboarding sequentie te maken
 • Hoe gebruikers Onboarding te stroomlijnen (aanbevolen te lezen voor SaaS-bedrijven)

6. Maak het factureringsproces eenvoudig en gemakkelijk.

met uw goed ontworpen pakketten, uitstekende onboarding en sterke klantenservice, bent u zeker van een aantal verlengingen. U wilt er dus zeker van zijn dat uw factureringssysteem is ingesteld om terugkerende betalingen eenvoudig te accepteren en te verwerken.

om dit te doen, kunt u de betalingstool van HubSpot gebruiken om eenvoudig betalingen te innen, inclusief terugkerende betalingen. Er is geen codeerkennis nodig om te beginnen. 

 HubSpot 's payments tool

ga aan de slag met het accepteren van betalingen met de betaaltool van HubSpot.

u moet een betalingsgateway direct op uw website of app hebben, zodat uw klanten niet naar een breed scala aan links hoeven te navigeren om hun abonnement te verlengen. Een vernieuwing is een kans om een nog sterkere klantrelatie op te bouwen en extra waarde te bieden aan uw klanten. Je zou zelfs kunnen overwegen om extra goodies of exclusieve functies in te gooien voor klanten die al lang bij je zijn.

nu je weet hoe je een succesvol abonnementsmodel kunt bouwen, laten we eens kijken naar een paar bedrijven die winstgevende abonnementen hebben gelanceerd.

voorbeelden van abonnementsmodellen

abonnementsbox bedrijfsmodel

abonnementsboxen zijn een zeer populair type bedrijfsmodel geworden. Elke maand krijgen klanten een doos gevuld met verschillende producten die soms aan elkaar gerelateerd zijn en soms niet. De gecombineerde kosten van deze artikelen wegen doorgaans op tegen de totale kosten van de doos.

sommige bedrijven laten de klant kiezen wat er in de doos zit, terwijl klanten bij anderen het verrassingselement krijgen terwijl ze nieuwe producten ervaren die ze misschien niet zelf hebben gezocht. Dit is een geweldige manier voor een merk om zijn klantenbestand vertrouwd te maken met al zijn producten.

abonnement Box voorbeeld: Slager Box

 Butcher-box-subscripton

Image

Butcher Box is een abonnement box service die stuurtklanten dozen met vlees elke maand. Elke doos bevat verschillende stukken vlees en een paar recepten om ze mee te koken. Dit is een geweldige manier voor carnivoren en BBQ-liefhebbers om verschillende soorten vlees uit te proberen die ze misschien nog niet eerder hebben geproefd of gekookt.

abonnementsmodel voor streamingdiensten

streamingdiensten geven u toegang tot dingen zoals films, televisie en muziek, voor een maandelijkse prijs. Het voordeel van dit model is dat consumenten toegang hebben tot alle entertainmentcontent die ze nodig hebben wanneer en waar ze maar willen.

Streaming Service abonnement voorbeeld: Hulu

 Hulu-subscription-model

Image

Hulu is een populaire streamingdienst waarmee u films en TV-programma ‘ s kunt streamen vanaf uw computer, telefoon of smartapparaat. U kunt ook onderweg toegang krijgen tot inhoud, zodat u kunt genieten van uw favoriete programma ‘ s, zelfs als u niet thuis bent. Met zijn flexibiliteit en concurrerende prijzen is Hulu een voorkeursalternatief geworden voor snoersnijders die weg willen van kabeltelevisie.

abonnementsmodel voor foodservice

Als u uw eetroutine wilt verwarren, wilt u misschien een abonnement voor foodservice overwegen. Deze bedrijven leveren niet alleen voedsel aan uw deur, maar ze bieden u ook recepten om mee te koken. Op die manier krijg je zowel de ingrediënten als de richting die nodig zijn om een huisgemaakte maaltijd te maken-zelfs als je geen kookervaring hebt.

Foodservice abonnement voorbeeld: HelloFresh

 HelloFresh-subscription-model

Image

HelloFresh is een abonnement op voedingsmiddelen die alle ingrediënten levert die nodig zijn om een complete maaltijd te koken. Elke doos bevat individueel verpakte verpakkingen van voedsel – met elk gemeten tot de exacte portie die nodig is in het recept. HelloFresh bespaart u tijd om voorbereidingswerk te doen, omdat al uw ingrediënten worden gemeten en voorverpakt wanneer u de doos ontvangt.

abonnementsmodel voor gezondheid en welzijn

moe van het gaan naar de sportschool voor uw dagelijkse training? Met een gezondheids-en welzijnsabonnement kunt u toegang krijgen tot lessen, trainers en trainingsapparatuur, allemaal voor een maandelijks bedrag.

gezondheid en Wellness abonnement voorbeeld: Yoga International

 Yoga-international-subscription-model

Image

Yoga International is een online yogastudio waar je interactieve trainingslessen kunt volgen vanuit het comfort van je huis. In plaats van je te moeten houden aan het vaste schema van een sportschool, kun je kiezen wanneer en waar je wilt trainen.

SaaS-abonnementsmodel

SaaS-abonnementsmodellen zijn misschien wel het meest voorkomende type abonnementsmodel op de markt op dit moment. Google Workspace, HubSpot, Adobe en Slack hebben allemaal abonnementsmodellen, wat betekent dat u een maandelijks bedrag betaalt om toegang te krijgen tot hun software. Als en wanneer u stopt met betalen, hebt u alleen toegang tot de software tot het einde van de factureringsperiode.

veel softwarebedrijven gebruiken abonnementsmodellen omdat ze hun producten en diensten vaak regelmatig bijwerken en verbeteren. In plaats van klanten te vragen om het product elke keer terug te kopen wanneer een wijziging wordt aangebracht, gebruiken ze een softwareabonnementmodel, waarmee ze verbeteringen kunnen aanbrengen zonder de klantervaring te belemmeren.

Saas abonnement voorbeeld: HubSpot

 HubSpot-subscription-model

alle producten van HubSpot worden op abonnementsbasis aangeboden. En dit is ook logisch, aangezien HubSpot zijn producten dagelijks regelmatig bijwerkt en verbetert. Als ze niet als abonnement werden aangeboden, zou HubSpot zijn PRIJZEN elke dag moeten bijwerken om de wijzigingen in zijn product weer te geven. Niet alleen zou dit verwarrend zijn voor HubSpot, maar zijn klanten zouden zich afvragen waarom verschillende klanten verschillende prijzen betalen voor dezelfde producten.

een abonnementsmodel zal uw bedrijf helpen groeien

Dit is slechts een kleine voorproefje van de industrieën die profiteren van een abonnementgebaseerd bedrijfsmodel. Met een beetje creativiteit en het juiste plan, kunt u merken dat deze aanpak leidt tot gelukkiger klanten en hogere retentiepercentages voor uw bedrijf, waardoor u exponentieel kunt groeien.

 

Plaats een reactie