Wat Doet Product Marketing?

succesvolle productmarketing stimuleert de verkoop. Maar wat is productmarketing precies en wat doet productmarketing?

ondanks de noodzaak en alomtegenwoordigheid weten veel ondernemers niet zeker hoe ze deze vraag moeten beantwoorden. Terwijl een snelle Google-query een groot aantal artikelen oproept over het gebruik van productmarketing, beginnen er maar heel weinig stukken vanaf de grond.

waarom? Omdat productmarketing een van de weinige functies is die betrekking heeft op product, marketing en verkoop. Het komt allemaal neer op het kennen van de doelgroep en het vinden van manieren om meer over hen te leren en hoe ze het beste met hen kunnen communiceren.

Wat doet product marketing?

productmarketing is het proces om de reis van een product naar de markt te vergemakkelijken.

Dit omvat het bepalen van de positionering en berichten van het product, het lanceren van het product en ervoor zorgen dat verkopers en klanten het begrijpen.

productmarketing is gericht op het stimuleren van de vraag en het gebruik van het product.

de basisprincipes van productmarketing

productmarketing stopt niet zodra het product op de markt is. In plaats daarvan is productmarketing een doorlopend proces dat producten helpt zowel onmiddellijk als in de loop van de tijd te slagen. Hier is een blik op de basisprincipes van productmarketing.

de eerste stap is het opstellen van een strategisch plan. Inbound marketing kan helpen bij het definiëren van de reikwijdte van dit plan met een focus op het aantrekken van uw publiek en het omzetten van hen in loyale klanten die pleiten voor uw product.

vervolgens Maak je een verhaal voor je product. Dit omvat het definiëren van buyer persona ‘ s en het duidelijk identificeren van wat uw product doet, waarom het ertoe doet en hoe het uw doelgroep specifiek kan helpen.

ten slotte richt productmarketing zich op succes op lange termijn. In de praktijk betekent dit dat productmarketingstrategieën regelmatig worden herzien om een stabiele verkoop in de loop van de tijd te garanderen.

starting Strong: Act, Engage, Delight

zoals hierboven vermeld, kan inbound marketing uw productmarketinginspanningen een kickstart geven. Een nuttig kader voor dit proces is Attract, Engage en Delight.

Attract

Attract gaat over het krijgen van aandacht. Veelgebruikte tools zijn advertenties, video ‘ s, blogs of berichten op sociale media die uw merk helpen zich te onderscheiden van de massa en de interesse van de consument te wekken.

Engage

Engage richt zich op het krijgen van potentiële consumenten om te communiceren met uw merk. Dit kan strategieën omvatten zoals e-mailmarketing en tools zoals chatbots. Engagement is ook gericht op het identificeren en beheren van potentiële lead s.

Delight

Delight is het podium dat ervoor zorgt dat klanten terugkomen.

Dit kan automatiseringstools of slimme contentcreatie omvatten die gebruikers een op maat gemaakte ervaring biedt waar, wanneer en hoe ze het willen, waardoor uw merk zich onderscheidt van de massa.

Focus vinden: vertel je verhaal

een geweldig product betekent niets als het niet de aandacht trekt van de mensen die er baat bij hebben. Daarom is het van cruciaal belang om je verhaal te definiëren, te schrijven en vervolgens aan de wereld te vertellen. Om je verhaalfocus te vinden, begin je met een paar eenvoudige vragen:

Wie is het publiek voor dit product?

hoe (en waar) bereik je hen?

welke doelgroep heeft uw product nodig?

Wat onderscheidt jou van de concurrentie?

het beantwoorden van deze vragen vormt de basis voor uw productverhaal, waarmee u berichten kunt maken die op betrouwbare wijze de aandacht van het publiek trekken.

graven In: zeven kritische stappen in effectieve productmarketing

zodra marketeers hun doelgroep en de behoefte die ze dienen begrijpen, kan productmarketing serieus beginnen. Hier zijn zeven stappen om het proces te stroomlijnen.

1. Productonderzoek

een nuttig en goed gemaakt product wordt niet in een vacuüm gemaakt en wordt ook niet in een vacuüm op de markt gebracht.

in de weken en maanden voor een productlancering werken productmarketeers samen met de ontwikkelaars van het product om het product zowel intern als extern te testen via gecontroleerde bèta-omgevingen.

2. Product Story

producten worden ook in de vorm van een verhaal op de markt gebracht.

welk probleem lost het product op? Wie heeft dit probleem? Hoe lost het dit probleem op? Wat doet het dat concurrenten niet doen?

3. Productgerichte Content

De volgende stop voor productmarketing is bij de bureaus van de contentmakers.

hier kunnen productmarketeers verschillende marketingkopieën, bloginhoud, casestudy ’s en bestemmingspagina’ s op hun website maken en A/B testen — allemaal gewijd aan het beschrijven van het product.

4.

geen productmarketingteam is compleet zonder een geschreven lanceringsplan, waarin elke laatste fase van het marketingproces wordt beschreven en wie op elk punt verantwoordelijk is.

5. Product Launch Meeting

wanneer het product wordt gelanceerd, komen alle betrokkenen bijeen op de dag dat het wordt uitgerold.

net als bij een raketlancering is dit het beste uur van de productmarketeer — het is het hoogtepunt van een productmarketingcampagne.

6. Betrokkenheid van de gemeenschap

omdat productmarketing genoeg buzz rond het product binnen de industrie genereert, is het gebruikelijk dat het marketingteam profiteert van wat de markt over hen zegt.

Dit omvat het bereiken van partners, beïnvloeders en bestaande klanten voor commentaar.

7. Sales Enablement

terwijl een product wordt voorbereid op de markt, wacht het verkoopteam in de coulissen om een verkoopstrategie te ontwikkelen rond deze nieuwe zakelijke kans.

het is de taak van het productmarketingteam om verkoopmedewerkers te ontmoeten voor, tijdens en nadat het product aan het publiek is uitgerold.

Dit zorgt ervoor dat de berichten die voor dit product zijn gemaakt, consistent zijn tot aan het eerste verkoopgesprek.

met dit alles in gedachten vraagt u zich misschien af wat een productmarketeer precies moet doen om deze projecten tot een goed einde te brengen. Laten we er in duiken.

het nemen van de teugels: de rol van een Product marketeer

om effectieve productmarketing mogelijk te maken, hebben bedrijven iemand nodig die de teugels overneemt. Dit is de rol van de product marketeer.

Product marketeers, ook wel product marketing managers genoemd, promoten producten en hun functies aan de doelgroep van een organisatie.

hun taken omvatten het bestuderen van de producten van het bedrijf, het benadrukken van belangrijke functies om klanten aan te trekken en het creëren van marketingcampagnes voor producten.

product marketeer verantwoordelijkheden

de belangrijkste verantwoordelijkheid van een product marketeer is het promoten van de waarde van een product bij de doelgroep. Dit doel wordt bereikt door een combinatie van strategie en ideeën, zoals:

  • het bepalen van de mix van marketingcontent voor creatie en distributie
  • het creëren en beheren van budgetten voor marketingcampagnes
  • werken met contentmakers om content te maken die het product-en merkimago weerspiegelt
  • het beheren van een agenda met inhoud en het maken van de planning

product marketeer salaris

het salaris van een product marketeer in de Verenigde Staten varieert sterk afhankelijk van de ervaring en het niveau.

volgens de industriegemiddelden van 2023 zijn de mediane salarissen van verschillende niveaus als volgt:

  • Email Marketing Manager: $78.333
  • Product marketeer of Product Marketing Manager: $117.872
  • directeur Product Marketing: $170.936

het promoten van uw product met een plan

productmarketing is geen één-en-klaar proces. In plaats daarvan is het een reeks stappen die helpen de aandacht van het publiek te trekken, uw merkverhaal te vertellen en klanten terug te laten komen.in de praktijk vereist effectieve productmarketing voortdurende inspanningen van marketeers, verkoopteams en managers om ervoor te zorgen dat het juiste publiek het juiste verhaal op het juiste moment hoort.

simpel gezegd? Om succes te zien, begin met een plan en blijf op koers met een productmarketingstrategie voor de lange termijn.

Plaats een reactie