Waarom we denken over Messaging Apps helemaal verkeerd

als je de lage brandwond van angst in je buik begint te voelen wanneer je hoort over berichten-apps zoals WhatsApp en WeChat, neem dan troost-je bent niet alleen. Veel van de berichtgeving over berichten-apps tot nu toe is vergezeld gegaan van een mengeling van pure ontzag voor hun snelheid en de vreemd onheilspellende toon van een tiener dystopische blockbuster.

Ik vroeg Eytan Oren, CEO bij een adviesbureau dat gespecialiseerd is in messaging apps genaamd BlockParty, waarom hij denkt dat dat is: “de groei van het ecosysteem heeft veel mensen verrast-vooral in de VS waar chat-apps langer duurde om aan te slaan. Op dit moment zijn er meer mensen op chat-apps dan traditionele netwerken, en hoewel die verschuiving enkele jaren in de maak was, ervoeren sommige mensen het als een succes van de ene op de andere dag.”er is ook een niveau waarop mensen zich op hun gemak voelen met een klein pantheon van leiders van ‘sociale media’ – Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest. Plotseling heb je een dozijn chat-apps met honderden miljoenen gebruikers om te overwegen bovenop die traditionele verkooppunten, en het kan ontmoedigend zijn om te weten waar te beginnen.”

of het nu gaat om de komst van iets dat we nog niet begrijpen of ongemak over het enorme aantal gebruikers dat elk van deze berichten-apps heeft verzameld, de toon rond berichten-apps doet denken aan de rusteloosheid die gepaard ging met de opkomst van sociale media 12 of 13 jaar geleden. Wat betekent dit voor marketeers? Laten we het eens nader bekijken.

Wat is een Messaging App eigenlijk?

in hun kern maken berichten-apps één-op-één of één-op-weinig interacties mogelijk op een snelle, vaak kosteloze manier.

Skype en Blackberry Messenger worden vaak beschouwd als de” grootouders van berichten-apps”, die vandaag de dag in de honderden zijn. Facebook Messenger, WeChat, Viber, Line en Snapchat zijn de grootste messaging-apps ter wereld. Elk van deze heeft zijn eigen regionale en demografische bolwerk. De onderstaande afbeelding van BlockParty toont hun schaal:

 Block_Party_-_Overview_pdf_-_Dropbox.png

je kunt niet praten over berichten-apps zonder hun snelle groei van adoptie aan te pakken. Volgens GlobalWebIndex gebruikt 75% van de internetgebruikers tegenwoordig een soort berichtenapp.

onderzoek van Business Insider laat zien hoe snel messaging-apps het gebruik van sociale media hebben ingehaald en overtroffen. Instagram Facebook Facebook Messenger, WeChat en Viber vergelijken met Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram. Oh, en trouwens, het wordt gemeten in miljarden-met een B. de top vier messaging apps hebben 2.125 miljard maandelijkse actieve gebruikers wereldwijd.

dat leidt me naar de volgende vraag: is al deze hoop-miljarden en miljarden in maandelijks gebruik, exponentieel groeiende artikelen en spiking publieke aandacht-echt net over de mogelijkheid om kleine kleine berichten te verzenden?

waarschijnlijk niet. Lees verder, mijn wijze en knappe bezoeker, Lees verder.

hoe verschillen Messaging Apps van   Social Media?

een deel van het begrijpen van de import van berichten-apps is het focussen op wat ze anders maakt dan traditionele communicatiekanalen zoals uitzending of sociale media.

als sociale media de barrières wegnemen voor mensen om berichten uit te zenden naar een publiek van velen, verwijderen berichtenapps de barrières voor mensen om één-op-één te communiceren. En wat zijn die barrières? Dataplannen voor starters. Een van de redenen waarom berichten-apps zo snel bij jongere generaties verspreid worden, is het feit dat ze bekend werden als het gratis alternatief voor sms-berichten. Of u nu met iemand aan de overkant van de straat of over de hele wereld praat, de meeste berichten-apps stellen u in staat om dit via WiFi te doen zonder kosten of impact op uw mobiele datalimieten.

privacyproblemen zijn een andere barrière die berichten-apps lijken aan te pakken. Voor een generatie die opgroeide met het zeer publieke karakter van sociale media, bieden berichtenapps een schaduw van privacy om met een of een groep vrienden te praten, weg van het publieke oog. Privé ofsemi-private communicatiekanalen worden steeds belangrijker, vooral als je verder kijkt dan berichten naar een breder scala aan transacties. Dat brengt me bij het volgende punt …

waarom Messaging Apps uiteindelijk helemaal niet over Messaging gaan

als je messaging apps ziet als gewoon een andere vorm van tekstberichten, mis je misschien het grotere plaatje.

We hebben een slechte gewoonte om dingen te benoemen voordat we echt begrijpen waartoe ze in staat zijn. Dat deden we met social media. In het begin noemden we Facebook, Twitter en soortgelijke sites “sociale media” omdat “media” het enige kader was dat we hadden voor massacommunicatie. En die naam kleurde onze interpretatie ervan.

“waarom zou ik willen weten wat je hebt gegeten?”Was bijvoorbeeld het gebruikelijke antwoord Tegen Twitter.

de reden waarom zo velen aanvankelijk het punt van sociale media misten, was dat ze ernaar keken door de lens van traditionele media, en “media” was historisch gereserveerd voor essentiële en gepolijste informatie op dat moment. Al het nieuws dat geschikt is om te printen. Maar social was eigenlijk helemaal geen media in de traditionele zin. Het was iets geheel nieuws. Het opende miljoenen gelijktijdige platforms en hoeken om de wereld om ons heen te zien en te rapporteren.

We kunnen een vergelijkbaar pad bewandelen met berichten-apps. We hebben WhatsApp en dergelijke “messaging apps” genoemd omdat dat onze huidige context voor hen is. Ze sturen boodschappen. Maar wat als het grotere verhaal achter berichten-apps niet is dat ze barrières wegnemen voor het verzenden van berichten, maar eerder dat ze barrières wegnemen voor alle digitale interacties en transacties.

vandaag de dag beginnen berichten-apps te evolueren om video, afbeeldingen en zelfs financiële transacties op te nemen. Everlane en Zulily gebruiken Facebook Messenger om bestellingen te ontvangen en retouren te verwerken. De bedrijven maken gebruik van een integratie tussen Messenger en Zendesk om messenger-verzoeken rechtstreeks via hun ondersteuningskanalen te laten verlopen.

Wat Everlane, Zulilly en Zendesk doen, is nog maar het begin. Rare Pink, een juwelier in Londen, gebruikt WeChat uitsluitend om te communiceren met ongeveer 10% van zijn klanten. Hotels zoals LINQ in Las Vegas openen ook berichten-apps voor snel inchecken en om gasten in staat te stellen de verlichting en temperatuur in hun kamers aan te passen.

 Smart_Hotel_Of_The_Future_ - _ door _ WeChat _ _ at _ LINQ _ Hotel _ of _ Caesars_Entertainment_ - _YouTube.png

Een gast van LINQ hotel opent hun suite deur met WeChat

het Bevorderen van een open API voor iedereen die om apps te bouwen of integratie in, WeChat is snel aan het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor berichten. Als gevolg hiervan zien ze het in elk aspect van het leven van gebruikers sijpelen.

voor meer dan 500 miljoen gebruikers in China is [WeChat] in wezen de alles-App. Mensen gebruiken het om met hun vrienden en collega ‘ s te praten, en ook om… boek treinkaartjes en laat hun was doen, bestel een diner en speel de loterij, Kies kleding uit en speel videogames. Het is de afstandsbediening voor je slimme huis, een mobiele bank en een manier om je visum te verlengen”, legt David Pierce, senior staff writer bij Wired, uit.

Je kunt, voor alle doeleinden, je hele leven leven binnen WeChat. Het kost een telefoon vol apps om de volledige functionaliteit te repliceren.”

laten we dat nog eens bespreken: “het kost een telefoon vol apps en repliceert de volledige functionaliteit.”

dus misschien is de bovenstaande grafiek die sociale medianetwerken en het gebruik van berichten-apps vergelijkt, het verkeerde idee. Misschien moeten we helemaal niet denken aan berichten in termen van apps, maar eerder als een evoluerende infrastructuur.

waar gaan we heen  vanaf hier?

Er was een tijd dat sociale media een verbijsterende nieuwkomer in ons leven was. Vandaag is het moeilijk om een verkiezingsseizoen of een winterstorm of een aflevering van The Bachelor voor te stellen zonder een bijbehorende hashtag. Sociaal veranderde de manier waarop we de wereld om ons heen absorberen-van het triviale naar het gedenkwaardige. Het duurde jaren om zijn plaats te vinden, maar het is nu onuitwisbaar.

wanneer we denken aan berichten-apps, moeten we niet nadenken over wat ze vandaag zijn, maar wat ze zouden kunnen zijn-wat hun onderliggende functionaliteit mogelijk maakt-in de loop van de tijd. Een recent rapport van het Tow Center for Digital Journalism schetst dit beeld goed: “hoewel messaging momenteel een duidelijk gedefinieerde functie is van specifieke apps, zal de toekomst waarschijnlijk een zijn waarin de mogelijkheid is ingebouwd in bijna alle digitale technologieën en diensten. Het punt waar een berichtenapp begint en eindigt, zal beginnen te vervagen”, leggen ze uit.

als je kijkt naar de unieke manieren waarop bedrijven als Everlane, Zendesk en LINQ berichten-apps beginnen te gebruiken, is het niet moeilijk om te zien hoe deze doordringing zou kunnen beginnen. We zijn nog ver weg, maar het is mogelijk om ons een tijd voor te stellen waarin berichten-apps zo veel worden gebruikt dat ze niet meer te onderscheiden zijn van andere massale hulpprogramma ‘ s. Zoals Joseph Lichterman van NeimanLab voorspelde: “binnenkort zal berichten als elektriciteit worden-alomtegenwoordig en betrokken bij bijna alles wat we doen.”

Wat zijn volgens jou de mogelijkheden voor messaging apps in jouw branche? Wat is er voor nodig om tractie te krijgen als marketing -, verkoop-en servicekanaal binnen uw bedrijf? Deel je gedachten hieronder. 

Plaats een reactie