Scrolljacking: het goede, het slechte en het lelijke

in de eenvoudigste termen is scrolljacking de term in de webindustrie voor het hergebruiken van het scrollwiel/beweging voor iets anders dan de verwachte vooruitgang op of neer de pagina. Hoewel sommige een meer specifieke definitie hebben, is dit degene waarmee we gaan werken bij het beschrijven van onverwacht gedrag dat wordt veroorzaakt door scrollen.

Er zijn verschillende manieren waarop ontwikkelaars verschillende sites hebben gescrolld op verschillende niveaus van “jackedness”, zo je wilt. Door een snelle Google-zoekopdracht te doen, kun je veel sterke meningen vinden over scrolljacking, waarvan de meeste heftige tegenstand onthullen.

in deze post Zal ik een paar verschillende scrolljacking-technieken uitleggen en bekritiseren en mijn gedachten geven over hoe en wanneer dit een positieve ervaring kan zijn.

techniek 0: Parallax

waarschijnlijk is het meest voorkomende voorbeeld van scrolljacking tegenwoordig een parallax achtergrond — wanneer een achtergrondafbeelding met een andere snelheid beweegt dan de rest van de inhoud op de pagina, waardoor een interessant gelaagd effect ontstaat. Dit is een zeer klein voorbeeld van scrolljacking, hoewel het de scroll gebruikt om de pagina te manipuleren op een manier die niet consistent is met wat gebruikers verwachten van een scrollwiel.

Ik heb besloten om deze “techniek 0” te maken omdat op dit punt, hoewel het uit de gratie valt, de meeste gebruikers geen oog hebben voor het zien van parallax-achtergronden. Natuurlijk kan elk element het parallax-effect hebben, hoewel achtergronden het meest voorkomen.

techniek 1: de volledige Jack

sommige sites hebben elementen die in wezen dia ‘ s zijn die het volledige browsergebied overnemen en het scrollwiel gebruiken om vooruit te gaan of terug te spoelen. Enkele voorbeelden van deze techniek zijn te vinden bij Apple, Huge Inc en Yapstone.

Deze zijn vrij gemakkelijk om aan te wennen, hoewel dit frustrerend kan zijn voor een gebruiker die misschien over de inhoud wil springen of snel de hele pagina wil scannen. Dit zijn secties die je aandacht vragen op dezelfde manier als een pop-up doet. U kunt niet doorgaan naar de rest van de pagina totdat u voorbij de sectie scroll-jacking bent. Pop-ups zijn universeel gehaat, dus waarom zouden scrolljacking-secties anders moeten worden bekeken?

techniek 2: De lichte Jack

sommige sites tonen nog steeds het verwachte scrollen van tekst met een achtergrondafbeelding die vast komt te staan en misschien op een bepaald moment verandert in een andere achtergrondafbeelding. Het wordt uiteindelijk weer relatief en scrollt de pagina op of wordt bedekt door inhoud Onder het specifieke gedeelte. Dit zou een vrij laag niveau van scroll “jackedness” zijn, en misschien wel het minst aanstootgevend. Een paar voorbeelden van deze techniek zijn te vinden in The New York Times en Grammarly.

techniek 3: De Fading Jack

een derde variant is te vinden bij dstillery. Deze techniek maakt gebruik van zowel vaste achtergrond-als voorgrondelementen en gebruikt vervolgens de Scrollpositie om door tekst en beelden te vervagen.

Dit is het minst intuïtieve voorbeeld voor de eindgebruiker. Het is gemakkelijk om een punt te bereiken waar je het scrollwiel een beetje kunt gebruiken en niets zal veranderen omdat je de ene trigger hebt gepasseerd maar nog geen andere hebt geraakt. Problemen als deze kunnen ervoor zorgen dat het lijkt alsof de site is gebroken door niet te reageren op uw scroll.

Wat is de Big Jacking Deal?

Scrolljacking verandert de fundamentele waarheid die gebruikers verwachten van het gebruik van hun scrollwiel. Zie het als het huren van een auto en dan als een of ander gat je afsnijdt op de snelweg, ga je je Hoorn toeteren maar in plaats daarvan krijg je een spray van wasmiddel en de ruitenwissers beginnen af te vegen op volle toeren.

ok, dus scroll jacking creëert zeker geen gevaarlijke situaties, maar toch gaat het in tegen alles wat een gebruiker heeft geleerd te verwachten van zijn eerdere ervaringen met scrollen, zowel op het web als in de meeste applicaties.

Hoe kunnen ontwerpers/ontwikkelaars verantwoorde Scrolljacking beoefenen?

waarschijnlijk komt mijn favoriete voorbeeld van scrolljacking, wat ik een lichte variatie op techniek 2 zou noemen, van Melanie Daveid. Dit is een voorbeeld van de helft van het scherm die als relatief begint, voor een bepaalde duur vast wordt en vervolgens weer relatief wordt.

slechts de helft van het scherm wordt per keer opgevijzeld, zodat je altijd de continuïteit van de paginascroll ziet. We zullen deze techniek de “Half Slight Jack” noemen.”Dan heeft ze de kers op de taart aan de onderkant van haar pagina met haar scroll event animatie.

naar mijn mening heeft Melanie Daveid het goed, en techniek 2 is ook vrij goed. Als het gaat om scrolljacking, zolang iets op de pagina nog steeds op een verwachte manier beweegt, krijgt de gebruiker die beweging en een groot deel van de controle die ze verwachten.

Het kan worden gebruikt als een interessante en interactieve manier om een verhaal te vertellen zonder het gebruik van een slider of accordeon, die trouwens tegen je kan worden gebruikt als het gaat om SEO.

hoewel scrolljacking veel tegenstanders heeft, zie ik het niet snel verdwijnen. Ik ga ervan uit dat het steeds meer voorkomt op het web en dat UX-ontwerpers nieuwe manieren zullen blijven bedenken om te scrolljack, waarvan er veel serieuze tegenstand zullen krijgen van de webgemeenschap.

Plaats een reactie