Omzet vs. winst: het verschil en waarom het belangrijk is

omzet en winst zijn twee van de meest prominente, cruciale statistieken die elk bedrijf moet bijhouden als het zijn omzet en winst wil begrijpen.prestaties, effectief voorspellen en verstandig besteden — naast een groot aantal andere belangrijke functies en activiteiten.

elke term is verschillend in zijn toepassing en meting, maar ondanks die verschillen worden de twee concepten vaak samengevoegd. Hier zullen we het verschil tussen inkomsten en winst nader bekijken en zien hoe we het ene van het andere kunnen vinden.

Wat is het verschil tussen winst en omzet?

omzet is de totale inkomsten die een bedrijf genereert door zijn verkoop. Winst is het deel van dat inkomen dat overblijft na aftrek van de bedrijfskosten, schulden, belastingen en andere uitgaven die het bedrijf maakt in het belang van het genereren van inkomsten.

u moet een consistent beeld hebben van de inkomsten en winst van uw bedrijf als u de financiële gezondheid en levensvatbaarheid ervan betrouwbaar wilt meten. Beide metrics kunnen vertellen in de effectiviteit van uw verkoop-en marketinginspanningen, samen met de efficiëntie van uw uitgaven.

Er zijn enkele stappen nodig om uw inkomstencijfer te verlagen naar uw winst. Laten we eens kijken hoe je van het ene naar het andere kunt komen.

hoe van omzet naar winst te komen

te beginnen met bruto — omzet

de bruto-omzet van een bedrijf is de meest fundamentele maatstaf voor het inkomen dat het genereert-zonder rekening te houden met Vergoedingen, kortingen en rendementen. Het is het product van het aantal eenheden van een product of dienst dat een bedrijf verkoopt en de prijs waarvoor die eenheden worden verkocht.

in sommige opzichten kan het worden beschouwd als een soort inkomsten, maar het weerspiegelt niet nauwkeurig het inkomen dat een bedrijf oplevert en staat meestal niet vermeld in een winst — en verliesrekening.

van bruto omzet naar netto omzet

netto omzet is een veel praktischer afspiegeling van de totale omzet van een bedrijf. Het is verantwoordelijk voor alle verkopen die een bedrijf maakt, maar houdt rekening met drie belangrijke factoren die van invloed zijn op de prijs waarvoor een product of dienst kan worden verkocht:

    • Vergoedingen — retroactieve kortingen die een koper ontvangt nadat hij een soort defect met een product heeft ontdekt en gemeld.
    • kortingen — prijsverlagingen die een verkoper een koper aanbiedt in ruil voor onmiddellijke of vroege betaling.
  • retourzendingen — gedeeltelijke of volledige terugbetalingen die kopers ontvangen voor het terugsturen van een product naar een koper.

zodra deze elementen zijn samengevoegd in de financiële verslaggeving van een bedrijf, heeft dat bedrijf een duidelijker beeld van de werkelijke omzet. Voor meer informatie over het verschil tussen bruto-en netto-omzet, Bekijk dit artikel.

van netto — omzet naar brutowinst

zodra u uw netto — omzet hebt vastgesteld, kunt u uw brutowinst berekenen door de kosten van verkochte goederen (COGS) – de kosten die rechtstreeks verband houden met de productie van uw product, inclusief grondstoffen en arbeid-af te trekken van uw netto-omzetcijfer.

van brutowinst naar winst vóór rente en belastingen (EBIT)

na het berekenen van uw brutowinst, zou u dat cijfer terugbrengen tot winst vóór rente en belastingen (EBIT) (ook bekend als operationele winst) door uw bedrijfskosten af te trekken — de kosten in verband met het res waar uw bedrijf op leunt om operationeel te blijven, inclusief salarissen van werknemers, huur, juridische kosten, verkoopkosten en marketingkosten.

van EBIT naar nettowinst

zoals u waarschijnlijk kunt aannemen, kunt u uw nettowinst vinden door de waarde van eventuele rente of belastingen af te trekken van uw inkomsten vóór rente en belastingen. Dat laatste cijfer is de meest nauwkeurige weergave van de winstgevendheid van uw bedrijf over een bepaalde periode.

 revenue vs profit

omzet versus winst voorbeeld

beginnend met bruto omzet

laten we zeggen dat een fabrikant 5.000 bestellingen van 1.000 eenheden heeft verplaatst tegen $1 per eenheid in het afgelopen fiscale jaar. In dat geval zou de bruto omzet van het bedrijf $5.000.000 zijn.

van bruto omzet naar netto omzet

stel je voor dat van die 5.000 bestellingen 100 kopers defecten meldden en elk een vergoeding van $0,15 per eenheid ontvingen. Nog eens 100 kregen een korting van $.05 per eenheid voor het volledig betalen van hun bestelling bij hun eerste aankoop. En nog eens 100 keerden hun aankoop terug voor een terugbetaling van $0,50 per eenheid. Dat zou betekenen dat het bedrijf rekening zou moeten houden met:

  • $15.000 aan emissierechten
  • $5.000 aan kortingen
  • $50.000 aan rendementen

samen genomen zouden die aftrekkingen de bruto — omzet van het bedrijf met $70.000 beïnvloeden-wat leidt tot een netto-omzet (of omzet) cijfer van $4.930.000. Als alternatief, als u al revenue intelligence-software gebruikt, kunt u de vorige stappen overslaan en rechtstreeks naar de brutowinst gaan.

van de netto-omzet naar de brutowinst

van daaruit zou het bedrijf zijn tandwielen van zijn netto-omzet Aftrekken om zijn brutowinst te krijgen. Laten we zeggen dat het $0,25 aan grondstoffen en arbeidskosten kost voor het bedrijf om elke individuele tennisbal te produceren — dus de tandwielen voor de 5.000 zendingen die de fabrikant verplaatste, zouden ongeveer $1.250.000 bedragen. Dat zou de brutowinst van het bedrijf $3.680.000 opleveren.

van brutowinst naar winst vóór rente en belastingen (EBIT)

zodra de fabrikant zijn brutowinst heeft, zou hij zijn winst vóór EBIT vinden door zijn bedrijfskosten af te trekken. Laten we zeggen dat het bedrijf jaarlijks $2.500.000 uitgeeft aan salarissen van werknemers, $200.000 per jaar aan huur voor zijn faciliteiten, $100.000 aan zijn marketinginspanningen, $15.000 aan boekhoudkosten en $10.000 aan reiskosten voor zijn verkopers.

ervan uitgaande dat dat alles is wat nodig is om het bedrijf operationeel te houden, zouden de bedrijfskosten $2.825.000 zijn. Dat zou de EBIT van het bedrijf $855.000 opleveren.

van EBIT naar nettowinst

zodra de winst vóór rente en belastingen zijn vastgesteld, zou het bedrijf zijn nettowinst vinden door (je raadt het al) de rente en belastingen af te trekken die het betaalt. Laten we zeggen dat die vergoedingen 35% van de inkomsten van het bedrijf bedragen. Dat betekent dat het bedrijf $299.250 aan rente in belastingen zou betalen — waardoor de nettowinst $555.750 zou zijn.

dus zoals je kunt zien, is er een vrij aanzienlijke kloof tussen de omzet van het bedrijf ($4.930.000) en de nettowinst ($555.750).

elk bedrijf moet grip hebben op het onderscheid tussen omzet en winst. De twee metrics hebben verschillende praktische toepassingen en verschillende implicaties voor de gezondheid van uw bedrijf.

 

Plaats een reactie