Hoe Maak Je Een Jaarverslag [+ Template & Voorbeelden]

een jaarverslag biedt een uitgebreid overzicht van de jaarlijkse activiteiten van uw bedrijf. Omdat de inhoud in deze rapporten zwaar is, is het essentieel om deze op een manier te presenteren die uw publiek helpt uw successen te begrijpen en te visualiseren.

Deze rapporten bevatten ook verschillende ontwerpelementen die uw statistieken ondersteunen en een uniek, creatief en visueel aantrekkelijk verhaal van uw bedrijfsactiviteiten creëren.

in dit bericht schetsen we best-practices voor het ontwerpen van jaarverslagen, bieden we een sjabloon die u kunt gebruiken om uw eigen ontwerp te maken en bespreken we voorbeelden van jaarverslagen van andere bedrijven die u kunt gebruiken voor inspiratie.

Wat is een jaarverslag?

als opfriscursus is een jaarverslag een document dat wordt gemaakt door bedrijven die jaarlijkse prestaties weergeven, inclusief successen en uitdagingen. Het geeft een groot beeld van operaties en strategieën, terwijl het ook diepgaand gaat over belangrijke prestatiemetrics.

jaarverslagen verschillen van wekelijkse rapporten doordat ze betrekking hebben op alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd, inclusief inhoud die u al hebt genoemd in wekelijkse, maandelijkse of een andere rapportstijl die u hebt gemaakt.  

het ontwerpen van een jaarverslag is een zorgvuldig proces, omdat het cruciaal is om een balans te vinden tussen krachtige graphics en duidelijkheid en begrip. De meeste rapporten bevatten datavisualisaties, zoals grafieken en grafieken, om de ervaring te verbeteren en echt de aandacht te vestigen op zware metrics.

hieronder geven we een sjabloon die u kunt gebruiken om een jaarverslag voor uw bedrijf te ontwerpen en de secties te schetsen die in elk rapport moeten worden opgenomen, ongeacht de branche.

jaarverslag Ontwerpsjabloon

de sjabloon die u kiest om uw jaarverslag te ontwerpen, moet gebaseerd zijn op uw individuele bedrijfsbehoeften en de statistieken die u hoopt op te nemen.

u kunt de meeste sjablonen echter aanpassen aan uw zakelijke behoeften, zoals deze sjabloon die door HubSpot wordt aangeboden. De onderstaande afbeelding bevat twee pagina ‘ s uit het downloadbare sjabloon, inclusief een bedrijfsoverzicht en een jaarlijkse prestatieanalyse.

Annual-report copy

Image

met de sjabloon kunt u dieper ingaan op aspecten van uw bedrijf die in het jaarverslag worden besproken, of het nu gaat om marketingcampagnes of jaarlijkse verkoopprestaties. Desondanks zijn er specifieke elementen die in alle jaarverslagen moeten worden opgenomen, en die zullen we hieronder bespreken.

1. Vat je jaarlijkse doelen en strategieën samen.

Het eerste deel van uw jaarverslag moet uw jaarlijkse doelen en strategieën samenvatten. Dit geeft uw publiek een overzicht van uw jaarlijkse focus en geeft de informatie die nodig is om de rest van uw rapport te begrijpen en te contextualiseren.

in wezen zet het de toon voor de rest van het rapport, omdat het de intentie achter uw operaties uitlegt. Als u een marketingbedrijf bent dat een jaarverslag maakt, kan dit gedeelte uw marketingdoelen en de campagnes die u hebt gemaakt om die doelen te bereiken, beschrijven.

2. Kernprestatie-indicatoren (KPI ‘ s) en doelstellingen.

een ander deel van uw jaarverslag moet de KPI ‘ s beschrijven die u hebt gebruikt om successen te meten. Dit gedeelte is echt het hart van uw rapport, omdat u de resultaten van uw jaarlange activiteiten weergeeft.probeer grafieken, afbeeldingen en andere creatieve ontwerpelementen te gebruiken, omdat ze de impact van je woorden vergroten en echt het belang van je gegevens aantonen. Stel bijvoorbeeld dat een van uw algemene doelen was om de ROI op alle kanalen te verhogen. Hoewel je zeker kunt verklaren dat de ROI van Twitter met 15% is gestegen, geeft een grafiek die het verschil tussen de jaren visueel weergeeft een duidelijker beeld van succes.

een sterk jaarverslag is een goed afgerond jaarverslag, dus deze sectie kan ook een analyse van uitdagingen en verwachte resultaten bevatten, waarin u uitlegt op welke gebieden u mogelijk tekort bent geschoten in termen van het bereiken van uw doelen.

3. Leg belangrijke afhaalmaaltijden uit en doe toekomstige aanbevelingen.

hoewel het bovenstaande gedeelte specifiek in detail zal gaan, zal het ook nuttig zijn om een overkoepelende samenvatting van de belangrijkste elementen van uw jaar op te nemen. U kunt deze tijd nemen om u te concentreren op de statistieken en campagnes waarvan u denkt dat ze het belangrijkst zijn voor uw belanghebbenden en publiek.

u moet ook proberen aanbevelingen te doen voor toekomstige bedrijfsactiviteiten op basis van uw bevindingen van het lopende jaar, die waardevol kunnen zijn in termen van het krijgen van buy-in van belanghebbenden en de teamsje hoopt er in de toekomst mee samen te werken.

hieronder bespreken we best practices voor het ontwerpen van een visueel aantrekkelijk en informatief jaarverslag dat alle hierboven genoemde informatie bevat.

Best Practices voor het ontwerpen van jaarverslagen

helder en doelbewust ontwerp helpt u een visueel aantrekkelijk rapport te maken dat de aandacht trekt. Laten we eens kijken naar de best practices voor het ontwerpen van uw jaarverslag.

voeg branding toe.

omdat uw rapport specifiek is voor uw bedrijf, kunt u branding opnemen waarmee kijkers weten dat het specifiek voor uw bedrijf is.

Branding helpt ook bij herkenbaarheid en laat kijkers weten dat u eigenaar bent van de successen, uitdagingen en algemene statistieken die in het rapport worden uitgelegd.  

Gebruik krachtige visuals.

zoals eerder vermeld, bevat een rapport van hoge kwaliteit visuals die helpen bij het begrijpen van uw statistieken. Neem speciale aandacht om visuals te maken voor de meest significante, zware content, zoals jaaromzet.

gebruik kleur en lettertypen.

een andere manier om ervoor te zorgen dat uw rapport de aandacht trekt en een blijvende indruk achterlaat, is door kleuren en lettertypen te gebruiken om de aandacht te vestigen op belangrijke informatie. Het onderscheid tussen een reguliere metriek en een grote metriek die in kleur wordt genoemd, kan ver gaan in het maken van een deuk in het geheugen van uw publiek.

Het is echter essentieel om een balans te vinden tussen ontwerp en inhoud.

wees niet te druk.

hoewel u verschillende ontwerpelementen in uw jaarverslag kunt (en moet) opnemen, moet u rekening houden met standaardontwerpprincipes en uw rapport niet overbelasten met onnodige kleuren en afbeeldingen die de statistieken die u schetst afleiden en uit de schaduw halen.

een rapport dat druk, druk en gevuld is met verschillende lettertypen en kleuren zal moeilijker te begrijpen zijn en zal niet de impact achterlaten die u wilt. Neem zorgvuldige beslissingen en zorg ervoor dat uw keuzes gericht zijn op het presenteren van successen, niet alleen het rapport er mooi laten uitzien.

voorbeelden van jaarverslagen

laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van hoogwaardige jaarverslagen die u ter inspiratie kunt gebruiken.

Google Annual Diversity Report

Google ‘ s Annual Diversity Report 2020 is een hoogwaardig rapport.

het rapport begint met een overzicht op hoog niveau van de inspanningen van Google om de inclusie bij het bedrijf te vergroten, diversiteitsdoelen en visuals die de resultaten van hun inspanningen bewijzen en laten zien dat ze zich inzetten voor de taak. De onderstaande afbeelding is een visuele weergave van hun diversiteit aan wervingsinspanningen YoY.

Google anual 2020 diversity report diversity hiring data page

Image

Ablynx

Ablynx is een farmaceutisch bedrijf dat een unieke, creatieve benadering van een jaarverslag heeft gevolgd door middel van 3D-grafieken. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van de grafieken die ze gebruikten om visuele weergaven te maken van waar het grootste aantal bedrijfsaandeelhouders zich bevindt om de marktgroei van hun bedrijf weer te geven.

Ablynx annual report page displaying a chart that demonstreert the geography of their shareholders

Image

Duni

Duni is gespecialiseerd in tafel-en afhaalverpakkingen voor restaurants en wereldwijde bedrijven. Het jaarverslag is eenvoudig, duidelijk georganiseerd en minimalistisch, maar gebruikt nog steeds kleur, afbeeldingen en verschillende ontwerpelementen om de impact van zijn woorden te versterken.

de onderstaande afbeelding toont hun YoY financiële doelgroei die de aandacht van het publiek trekt met grote lettertypen, kleuren en visualisaties van lijngrafieken.

duni annual report page displaying annual business financial targets compared to YoY growth

Image

jaarverslagen schilder een beeld van succes

Het is essentieel om te begrijpen hoe u een jaarverslag kunt maken dat de successen van uw bedrijf weergeeft en ontwerpelementen bevat die de Betekenis van uw woorden benadrukken en uw publiek in staat stellen te begrijpen, te visualiseren, en absorbeer je prestaties.

Plaats een reactie