Google ‘ s nieuwe AdWords Quality Score rapportage: waar zijn al mijn 10s gebleven?

onlangs kondigde Google een wijziging aan in de manier waarop de kwaliteitsscore binnen AdWords zou worden gerapporteerd. De wijziging, die ze naar verluidt doen voor meer transparantie, moet uw gerapporteerde kwaliteitsscore-het cijfer tussen 1 en 10 dat u in AdWords ziet-nauwer koppelen aan uw werkelijke kwaliteitsscore-het cijfer dat wordt berekend elke keer dat u de advertentieveiling betreedt.

zoals vermeld op het Inside AdWords-blog:

“houd er rekening mee dat dit slechts een wijziging is in de manier waarop de kwaliteitsscore van een zoekwoord van 1-10 wordt gerapporteerd. Het verandert niets aan de manier waarop de kwaliteitsscore in realtime voor elke veiling wordt berekend en heeft dus geen direct effect op de prestaties van uw advertentie. Dus tenzij u geautomatiseerde regels hebt die rechtstreeks zijn gekoppeld aan uw gerapporteerde 1-10-kwaliteitsscore, moeten uw advertenties zich blijven gedragen zoals ze voorheen deden.”

wat betekent dit eigenlijk? Hoe zijn de gerapporteerde kwaliteitsscores veranderd?

de nieuwe Kwaliteitsscorecurve: meer 8 ‘s, maar minder 10’ s

om erachter te komen wat er aan de hand was met de nieuwe kwaliteitsscorerapportage, deed Andy Stefano, Product Quality Assurance Engineer van WordStream, een beetje onderzoek. Hij keek naar enkele honderden WordStream-klantaccounts zowel voor als na de verandering om te zien hoe de gerapporteerde kwaliteitsscores waren verschoven. (Waarschuwing: de klantenbasis van WordStream bestaat voornamelijk uit kleine en middelgrote bedrijven, dus dit is mogelijk geen representatieve steekproef voor alle soorten AdWords – accounts.)

Wat Andy vond was verrassend – het lijkt erop dat Google de gerapporteerde kwaliteitsscores heeft verschoven zodat ze beter passen bij een standaard bell curve:

 graph

zoals je kunt zien, zag de curve er voor de verandering uit als een sinusgolf, met een piek rond 4, een dip rond 8 en een andere piek op 10. (Die piek op 10 vertegenwoordigde waarschijnlijk veel merkzoekwoorden, omdat merktermen de neiging hebben om een echt hoge klikfrequentie te krijgen.)  

na de verandering ziet de curve eruit als een heuvel, waarbij de piek tussen 5 en 6 en de frequentie soepel in beide richtingen afloopt. (Vreemd genoeg is er een zeer klein lokaal maximum bij kwaliteitsscore 1.) 

op een hoog niveau ziet u mogelijk deze effecten in uw account:

  • regressie naar het gemiddelde:   u ziet mogelijk veel meer kwaliteitsscores in het middenbereik (4s, 5s, 6s, 7s) en minder uitschieters aan de hoge en lage uiteinden-met de mogelijke uitzondering van een toename van zoekwoorden met een kwaliteitsscore van 1.
  • Bye-bye, Quality Score 10s: als deze gegevens correct zijn, ziet u veel minder 10s in uw account. 

als je plotseling een aantal tienen hebt verloren en je gemiddelde kwaliteitsscore daardoor is gedaald, raak dan niet in paniek … en geef je agentschap niet de schuld! Vergeet niet dat het volgens Google een oppervlakkige verandering in rapportage is en geen veranderingen achter de schermen weerspiegelt in de manier waarop uw advertentierangschikking en kosten per klik worden berekend.

hebben de nieuwe kwaliteitsscores invloed op uw AdWords-prestaties?

als we Google op hun woord geloven, is het antwoord nee – deze schijnbare veranderingen hebben niets te maken met de werkelijke kwaliteit en relevantie van uw advertentie/zoekwoord, dus uw advertentieposities, CPC ’s en andere betaalde zoek-KPI’ s mogen niet veranderen.

de vraag is, is dat wat we echt zullen zien? Het is nog te vroeg om te zeggen, maar het is mogelijk dat de rapportagewijzigingen samenvallen met een verandering in het Quality Score algoritme. Als de echte kwaliteitsscorecurve is veranderd, verwachten we een toename van de gemiddelde CPC in de loop van de tijd, omdat hogere kwaliteitsscores meer korting op klikken bieden.

AdWords adverteerders: Heeft u uw kwaliteitsscores gecontroleerd sinds de rapporteringswijziging? Heeft Google je 10s gestolen?

Dit is een gastpost geschreven door Elisa Gabbert. Elisa is de content marketing manager bij WordStream Inc., een aanbieder van zoekmarketingsoftware en-diensten, waaronder de gratis AdWords Grader. Ze beheert de WordStream Internet Marketing Blog en je kunt haar volgen op Twitter op @ egabbert.

Image credit: woodleywonderworks

Plaats een reactie