FAQ dit! Wat Is Blockchain?

met elk tech-evenement dat ik behandel, lijkt er een centrale opkomende trend te zijn waar mensen gewoon niet over kunnen stoppen. Zoiets als 5G of AI. Of VR.

of blockchain.

als je de laatste tijd gesprekken en krantenkoppen over blockchain tegenkomt, maar je er gewoon niet omheen lijkt te kunnen draaien-je bent niet alleen. Volgens het onderzoek van HubSpot is het een van de meest verwarrende opkomende technologieën die er zijn.

en hoewel het nog steeds een vrij nieuw concept is, is blockchain een van die technologieën die de manier waarop marketeers en bedrijven werken in de niet zo verre toekomst kunnen vormgeven.

daarom hebben we deze uitleg samengesteld met antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over blockchain-van wat het is tot hoe het van invloed kan zijn op het werk dat je doet.

FAQ dit! Wat Is Blockchain?

  1. Wat is blockchain?
  2. Waarom is blockchain zo belangrijk?
  3. Hoe werkt blockchain?
  4. Hoe kan ik blockchain gebruiken?

1. Wat is blockchain?

Blockchain is een digitale methode voor het bijhouden van economische transacties-ook bekend als een grootboek. Wat het onderscheidt is zijn veiligheid. Hoewel blockchain-records door iedereen binnen een bepaald netwerk openlijk kunnen worden bekeken, kan niemand bestaande records bewerken of verwijderen.

zie het als een openbare spreadsheet die alleen kan worden bijgewerkt door een zeer complex wiskundeprobleem op te lossen. Om een nieuw record — “blok”, als het ware-aan het grootboek toe te voegen, moet een encryptie worden opgelost.

dat is gedaan met rekenkracht-een machine gebruikt zijn rekenmogelijkheden om te mijnen voor het antwoord op het probleem. Als dat concept bekend klinkt, kan het zijn omdat je de term ‘mining’ eerder in een vergelijkbare context hebt gehoord.

zodra een antwoord op het versleutelingsprobleem is ontdekt, wordt het geverifieerd door iedereen binnen het netwerk. Als het antwoord juist is, wordt het nieuwe blok met transactiegegevens of andere nieuwe informatie toegevoegd aan het grootboek, en wat in wezen een ontvangstbewijs is, wordt gegenereerd als bewijs-in dit geval vaak bekend als een token of munt. (Als je dieper wilt duiken over hoe blockchain zich verhoudt tot cryptocurrency, bekijk dan onze volledige emerging technology explainer.)

2. Waarom isblockchain een big deal?

hoewel er verschillende elementen van blockchain zijn die het een vrij belangrijke technologie maken, zijn de twee belangrijkste mogelijkheden:

  1. de registratie van digitale activatransfers-zoals beveiligde bestanden of cryptocurrency-die bewijst dat transacties hebben plaatsgevonden en eigendom bestaat.
  2. het onvermogen om het grootboek te overschrijven of te manipuleren.

laten we het tweede punt op de lijst eens nader bekijken. Omdat een blockchain-grootboek wordt verspreid naar iedereen binnen het netwerk, zelfs als een individuele partij erin slaagt een blok te vervalsen, behoudt de technologie meerdere kopieën van de juiste versie. Dat betekent ook dat de technologie een “nep” input zoals deze kan afwijzen-omdat het erkent dat het niet overeenkomt met de andere records van het bestaan ervan.

dat is een belangrijk element dat blockchain zo uniek maakt. Het is ongewoon transparant, maar dat is ook wat het veilig houdt: het openbare, niet-bewerkbare overzicht van transacties.

wat meer is, die openbare distributie leent zich voor de decentralisatie van het grootboek-wat betekent dat er geen kerndatabase is die kwetsbaar is voor aanvallen. Dat draagt bij aan de enigszins manipulatiebestendige aard van blockchain.

3. Hoe werkt blockchain?

als het gaat om opkomende technologieën die niet helemaal gemakkelijk te begrijpen zijn, zijn use cases vaak nuttig om te bepalen hoe ze precies werken. We gebruiken graag het voorbeeld “bananenverzending”: de volgorde van gebeurtenissen in een zending bananen van het magazijn, naar de bezorgwagen, naar de supermarkt.

terwijl de verzending van bananen zijn weg vindt van magazijn A, naar bezorgwagen B, naar supermarkt C, wordt de beweging ervan vastgelegd en opgeslagen op het elektronische blockchain-grootboek-dat, zoals we hebben behandeld, openbaar toegankelijk is voor alle betrokken partijen. Alle drie de instellingen, evenals iedereen in het grootboek, hebben toegang tot die informatie online.

Bestelwagen B, om welke reden dan ook, verliest de bananen-maar wil niet dat iemand dat Weet. Dus, het informeert supermarkt C dat de bananen in feite werden geleverd, Ook al waren ze dat niet.

Delivery Truck B zou zelfs zo ver kunnen gaan om zijn versie van het grootboek te vervalsen om “bewijs” van een levering te creëren.

maar hier is het ding: vanwege de publieke zichtbaarheid en verspreiding van het “juiste” grootboek dat de werkelijke beweging van de bananenzending documenteert-die magazijn A en supermarkt C beide hebben-kunnen de andere betrokken partijen deze records inspecteren om te bepalen of de levering daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

dat betekent dat zelfs als Delivery Truck B erin slaagde zijn eigen grootboek te vervalsen – wat, zoals we eerder hebben uitgelegd over het coderingsproces, erg moeilijk is om te doen-er systemen zijn om te voorkomen dat een vals blok op de rest van de grootboeken binnen het netwerk verschijnt.

4. Hoe kan ik blockchain gebruiken?

Blockchain ‘ s enigszins ijzeren grootboek en beveiligingsfuncties onderstrepen de potentiële voordelen voor elk bedrijf dat veilige, gevoelige gegevens verzendt.

maar omdat blockchain nog steeds op grote schaal verkeerd wordt begrepen – om nog maar te zwijgen van de vroegste stadia van gebruik-blijven de use cases grotendeels niche van aard.

de technologie is veelbelovend. En hoewel het enige tijd kan duren voordat blockchain mainstream wordt, zijn er bepaalde gebieden waar het kleine tot middelgrote bedrijven (KMO ‘ s) kan beïnvloeden en ten goede kan komen.

een van die gebieden is supply chain management. Een KMO die zich bezighoudt met het volgen van het verkeer van goederen door een toeleveringsketen-vooral waar zaken als duurzaamheid van het milieu of eerlijke arbeid betrokken zijn-zal meer aandacht willen besteden aan verbeteringen in blockchain-technologie.

hetzelfde principe geldt voor gegevensopslag, een van de grootste potentiële use cases voor blockchain. Nogmaals, hier is een gebied waar het onvermogen om grootboekgebaseerde opslag te wijzigen blockchain-methoden superieur maakt aan beveiligde databases die, bij het overwegen van recente datalekken, vaak als twijfelachtig worden beschouwd.

in dezelfde geest toont blockchain een sterk potentieel op het gebied van wachtwoordprotocollen. Het is een van de twee grootste kanshebbers in de mogelijke verstoring van het huidige, gefragmenteerde systeem van wachtwoordbeheer-de andere zijn biorecognitiemethoden (denk aan: Face ID en digitale vingerafdrukken).

als blockchain-technologie succesvol adressen en werkt om gefragmenteerd wachtwoordbeheer te verhelpen, willen MKB ‘ s misschien een investering overwegen-vooral bedrijven met gebruikersaccounts en inlogprotocollen.

“Blockchain-technologie gaat het consumentengedrag rond eigendom en beveiliging veranderen”, zegt Matthew Barby-Howells, directeur acquisitie van HubSpot. “Nu voelen we ons veel veiliger als we een bedrijf hebben dat onze gevoelige informatie bezit en beheert, in plaats van de last zelf te dragen.”

” De opkomst van decentralisatie en het vermogen om meer controle te hebben over je eigen persoonlijke bezittingen zal die mentaliteit veranderen,” gaat hij verder. “Steeds meer bedrijven zullen onder druk worden gezet om het eigendom van data terug te geven aan hun klanten. Degenen die zich verzetten, kunnen achterblijven.”

naarmate deze technologie blijft ontstaan, zullen we deze blijven volgen.

Plaats een reactie