Een beginnershandleiding voor het testen van de eerste klik

stel je favoriete website of app voor. Bedenk waarom het je favoriet is. Is het vanwege hoe het eruit ziet, of vanwege wat het doet? Waarschijnlijk een beetje van beide, toch? Dat komt omdat effectieve ontwerpen, zoals die van uw favoriete website, een cruciale rol spelen bij het bereiken van klantsucces.

wanneer een klant uw website bezoekt of uw software downloadt, hebben ze een doel dat ze nastreven. Zelfs als uw product precies is wat ze zoeken, zullen ze zich snel wenden tot concurrenten als ze niet door uw interface kunnen navigeren. Klanten hebben hoge verwachtingen, waardoor het essentieel is om te investeren in een gebruiksvriendelijk ontwerp voor uw website, app of software. Maar hoe zie je het verschil tussen een goed en een slecht ontwerp?

First click testen is een geweldige manier om dit onderscheid te maken, omdat het u in staat stelt om een specifiek aspect van uw product te testen. In dit bericht bespreken we de voordelen van first click-testen en geven we de stappen die nodig zijn om uw eigen kliktest op te zetten.

First Click Testing

First click testing geeft onbevooroordeeld inzicht in hoe gebruiksvriendelijk een website, app of software is. De test vraagt de deelnemers om een taak te voltooien en meet vervolgens hoe gemakkelijk het voor hen was om dit te doen. Afhankelijk van de acties van de gebruiker zal het experiment bewijzen of een functie op een website of software gemakkelijk te vinden en te gebruiken is. Door deze first party data te verzamelen, kunnen bedrijven de effectiviteit van hun ontwerpen meten in gesimuleerde scenario ‘ s.

First click testing verschilt van productenquêtes omdat het bepaalt wat een gebruiker probeerde te bereiken en waar hij precies vastzat. Klantbeoordelingen kunnen soms repetitief zijn, omdat mensen vaak dezelfde voor de hand liggende problemen melden waarvan ontwerpteams zich al bewust zijn. In plaats daarvan stelt first click testing ingenieurs in staat om vragen te stellen over een bepaald aspect van hun ontwerp dat over het hoofd wordt gezien.

waarom First Click testen

Customer Success

wanneer u klanten helpt hun doelen te bereiken, is de kans groter dat ze opnieuw bij u kopen. Door first click tests uit te voeren, kunt u uw interface optimaliseren voor klantsucces. Een studie uitgevoerd door Bob Bailey en Cari Wolfson, onthulde dat als de eerste klik van een gebruiker correct is, ze een kans van 87% hebben om de actie te voltooien. Als de klik verkeerd was, kon minder dan de helft de taak voltooien. Dit betekent dat als uw ontwerp gebruiksvriendelijk is, klanten een betere kans hebben om hun doelen te bereiken.

Herbruikbare testen

een van de beste eigenschappen van first click testen is dat dezelfde test tijdens het ontwikkelingsproces kan worden hergebruikt. Ontwerpteams kunnen voortdurend veranderingen testen in elke ontwikkelingsfase totdat het product perfect is. In plaats van risico ‘ s te nemen, biedt first click testing ontwikkelaars concrete gegevens die aangeven of een nieuwe functie of product succesvol zal zijn.

geïnformeerde besluitvorming

wanneer een deelnemer wordt gevraagd om een taak te voltooien, meet first click testing ook hoe lang het duurt om een klik op te nemen. De tijd die het kost om de actie uit te voeren, kan dan worden vergeleken met uw ontwerpalternatieven. Ingenieurs kunnen testen welke interface de snelste voltooiing oplevert en vervolgens een klantgerichte verandering implementeren. Deze aanpak houdt ontwerpteams gericht op de behoeften van de klant, omdat ze duidelijk inzicht hebben in hoe gebruikers omgaan met hun product.

Hoe maak je een eerste klik Test

1. Presenteer een taak.

de eerste stap bij het maken van een eerste klik test is om de gebruiker te presenteren met een taak. Zorg ervoor dat u hen de taak geeft voordat u de interface ziet, zodat u de reactietijd kunt meten. Gebruik bij het bepalen van een taak uw customer journey map om verschillende wegversperringen van klanten te identificeren. Denk vervolgens na over de doelen van de klant in die scenario ‘ s en zoek naar gebieden van uw ontwerp die hen kunnen belemmeren. Wees breed en presenteer een eenvoudig, maar herkenbaar doel. Een goede taak kan bijvoorbeeld zijn: “klik op de plaats waar u een product aan een winkelwagentje toevoegt.”Of, zoals in het voorbeeld hieronder.

 Task-1

: optimale Workshop

2. Toon de interface.

zodra de taak voor de deelnemer duidelijk is, is de volgende stap om hem uw website, app of software te laten zien. Bij het uitvoeren van uw eerste kliktest hoeft de interface niet te Geavanceerd te zijn. Afhankelijk van waar u zich in het ontwikkelingsproces bevindt, kan het een screenshot van een product, een prototype of zelfs een gedetailleerde schets zijn. Terwijl u doorgaat met het bouwen van het product, kunt u altijd de interface ruilen voor een meer bijgewerkte versie.

Als u in deze stap wegversperringen tegenkomt, kunt u software gebruiken die uw product simuleert met behulp van screenshots en prototypes. Deze tools maken automatisch clickmaps die precies aangeven waar klikken plaatsvinden op uw interface. Dit kan uw ontwikkelaars tijd besparen en unieke inzichten bieden die mogelijk niet duidelijk zijn in een handmatige test. We zullen enkele voorbeelden van deze programma ‘ s later in deze post.

3. Registreer gebruikersgedrag.

zodra de interface wordt weergegeven, begint u met het opnemen van de acties van de deelnemer. First click testing meet twee belangrijke statistieken: waar de gebruiker heeft geklikt en hoe lang het duurde voordat hij klikte. Deze twee metrics geven aan of de taak haalbaar was en hoe moeilijk het was om deze te voltooien. Na het herhalen van de test op alle deelnemers, kunnen we deze twee factoren analyseren om de bruikbaarheid van een specifiek product of functie te bepalen.

4. Vraag om feedback.

hoewel het verzamelen van kwantitatieve gegevens geweldig is, is dit ook een perfecte gelegenheid om gebruikersfeedback te krijgen. Ondervraag na het testen uw deelnemers om dieper inzicht te krijgen in waarom ze zich gedroegen zoals ze deden. Als ze klikten ineen onverwachte plek, vraag hen waarom ze dat gebied hebben gekozen. Voor gebruikers die meer tijd nodig hadden om te klikken dan anderen, zoek uit of er duidelijke wegversperringen waren die hun focus afleiden. Overwegen om een System usability scale aan te nemen, omdat die gebruikers onderzoekt hoe moeilijk ze vonden dat hun ervaring met het product was.

5. Analyseer uw resultaten.

begin bij het analyseren van uw resultaten met het percentage mensen dat de taak niet kon voltooien. Als het percentage hoog lijkt, kijk dan naar clickmaps of heatmaps om te bepalen waar ze hebben geklikt en vergelijk het met hun redenering. Overweeg de demografie van deze gebruikers en bedenk mogelijke veranderingen die dit segment van uw doelgroep kunnen kalmeren.

voor de gebruikers die de taak hebben voltooid, is de volgende stap om te onderzoeken hoe lang het duurde voordat ze dit deden. Het doel is om deze timing zo snel mogelijk te laten verlopen, want hoe minder tijd het kost, hoe gebruiksvriendelijker uw ontwerp is. Een manier om dit te benaderen is door een werknemer de taak uit te voeren en vervolgens te zien of gebruikers deze in hetzelfde tempo kunnen voltooien. Als zowel een productexpert als een beginner de taak in dezelfde tijd kunnen uitvoeren, is de functie eenvoudig te gebruiken.

wilt u tijd besparen door deze test te automatiseren? Bekijk de sectie hieronder voor first click testing software die u kunt implementeren in uw productontwikkelingsproces.

First Click Testing Software

UsabilityHub

Usability Hub is een diepgaande first click testing tool die ontwerpers meer laat zien dan alleen waar een klant heeft geklikt. Het biedt clusterclusterkaarten die antwoorden van klanten weergeven op vervolgvragen wanneer u de muisaanwijzer boven een cluster plaatst. Ze bieden ook een trechtervisualisatietool die aangeeft waar gebruikers het vaakst op uw live interface vallen.

prijs: Start gratis, tot $398 per maand

 UsabilityHub-First-Click

: UsabilityHub

Optimal Workshop

Optimal Workshop heeft een “Chalkmark” tool die bedrijven helpt de eerste indrukken van hun ontwerpen te meten. De tool biedt snelle feedback op interface lay-outs en maakt het gemakkelijk om eerste klik tests te maken. Wanneer u de optimale Werkplaatstool gebruikt, hoeft u alleen maar te beslissen over de te testen taak, waarna het programma de test voor u maakt. Dit bespaart uw team kostbare tijd en stelt u in staat om meer functies te meten tijdens de ontwikkeling.

prijs: Start gratis, tot $166 per maand

: Optimal Workshop

UserZoom

User Zoom is een producttesttool waarmee u meerdere parameters kunt definiëren tijdens het testen. Deze parameters worden vervolgens samengevoegd tot één rapport dat een reeks statistieken weergeeft op uw kliktest. Hiermee kunt u één scenario meten voor een verscheidenheid aan verschillende metrics, behalve alleen klikplaatsing en timing.

prijs: variabel

UserZoom-First-Click

: UserZoom

HubSpot

HubSpot biedt unieke content staging en preview tools die een live versie van uw website of e-mail simuleren. Met HubSpot kunt u A/B-tests uitvoeren op uw webpagina ‘ s en e-mails om te bepalen welke ontwerpen beter presteren op uw doelgroep. Als u een specifieke functie wilt testen, kunt u ook de Clickmap-tools van HubSpot gebruiken om handmatige first click-tests uit te voeren.

prijs: Start gratis, tot $3,200 per maand

HS-First-Click

: HubSpot

Op zoek naar meer manieren om klanten te ondervragen over het ontwerp van uw website of app? Lees in dit volgende bericht hoe een systeemgebruikersschaal gegevens over gebruikerservaringen kan verzamelen.

Plaats een reactie