4 Oefeningen Die Creatief Vertrouwen Stimuleren

als je in een creatief beroep werkt, heb je waarschijnlijk op een of ander moment met twijfel aan jezelf gevochten.

perfectionisme is de vloek van het bestaan van elke creatieve professional. Constante onzekerheid over de kwaliteit van je eigen werk kan Creatieve verlamming veroorzaken en het moeilijk maken om gemotiveerd te blijven. En dat is een groot probleem als creatief zijn is hoe je je brood verdient.

helaas is er geen snelle oplossing voor het ontwikkelen van vertrouwen in je eigen werk, maar we hebben hier een paar oefeningen gedeeld die je op het juiste pad helpen.bekijk ze hieronder om creatief vertrouwen en een hernieuwd gevoel van doelgerichtheid in je werk op te bouwen. 

4 oefeningen die Creatief vertrouwen stimuleren

1) Leer een creatieve vaardigheid buiten je comfortzone.

als je een copywriter bent, neem dan Fotografie. Als je een grafisch ontwerper bent, meld je dan aan voor een kookles. Als je een schilder bent, probeer dan poëzie.

Het maakt niet uit wat je doet, zolang het maar buiten je gebruikelijke creatieve grind valt. Als je eenmaal begint met het verdienen van je brood in een creatief veld, is het gemakkelijk om vast te komen te zitten in een sleur-je wordt betaald om creatief werk te produceren in één gebied, dus waarom zou je iets proberen dat er niet direct verband mee houdt?

buiten je creatieve comfortzone stappen en een nieuwe vaardigheid proberen kan een positieve invloed hebben op je creatieve zelfvertrouwen. Auteur Srinivas Rao noemt het creatieve cross-training, en het kan creatieve professionals helpen nieuwe standpunten te omarmen en nieuwe ideeën te bedenken op hun respectieve gebieden.

Je hoeft geen expert te worden op het nieuwe gebied, je hoeft het alleen maar uit te proberen en te experimenteren zonder zelfoordeel. Rao, een podcast host en schrijver, probeerde realisme tekenen en vond het gaf hem een nieuwe waardering voor alledaagse voorwerpen:

toen ik het boek Teach Yourself to Draw in 30 Days Las, leerde ik zoveel dingen over waarom niets wat ik tekende ooit echt leek. Ik leerde over de rol die licht en schaduwen spelen. Ik leerde hoe ik diepte kon creëren in mijn tekeningen. Maar bovenal leerde ik alle dingen te zien die ik nog nooit eerder had opgemerkt toen ik naar alledaagse voorwerpen keek.

Daag jezelf uit om 30 dagen lang een nieuwe vaardigheid buiten je vakgebied uit te proberen. Neem een les, krijg een boek over het onderwerp, of zoek gewoon op het web voor tutorials. Het maakt niet uit hoe je het leert, zolang je je er volledig aan vastlegt en het met een open geest benadert.

2) Omarm checklists.

Checklists krijgen uiteindelijk een vermelding in veel artikelen over productiviteit en creativiteit omdat ze echt werken. Het stellen van kleine, haalbare doelen en ze markeren als voltooid helpt ons niet alleen om grote projecten op koers te houden, het verhoogt ook ons vertrouwen en geeft ons meer creatieve vrijheid.

bang dat checklists te rigide of beperkend zijn om nuttig te zijn in een creatief beroep? Precies het tegenovergestelde is waar, volgens psycholoog en loopbaancoach Marty Nemko. “Je zult je niet beperkt voelen”, schreef Nemko in Psychology Today. “Weten dat je alles zult onthouden, zal de hersenruimte vrijmaken om je creativiteit te gebruiken … veilig.”

wanneer we iets van onze checklist afstrepen, geven onze hersenen dopamine af-de chemische stof die ons gelukkig maakt. Het gebruik van checklists om dopamineniveaus te stimuleren kan ons helpen productieve gewoonten te vormen en ons goed te voelen over het uitvoeren van haalbare taken-wat op zijn beurt ons vertrouwen verhoogt. Psychologen noemen dit effect zelfsturend leren.

wanneer we succesvolle acties erkennen met een kleine beloning (zoals het afvinken van een item op een checklist), dient de resulterende afgifte van dopamine om “onze aandacht te vestigen op het huidige onderwerp”, waarvan onderzoekers van de Universiteit van Colorado zeggen dat het een rol speelt in “het aanmoedigen van gerichte praktijk op taken waar succes mogelijk is, maar niet zeker.”Met andere woorden, je bent meer gemotiveerd om de volgende taak te voltooien, omdat je hersenen weten dat het zal worden beloond.

3) Begin met het ontwerpen van een flexibel werkproces, niet een rigide.

creatief werk kan soms inherent ongestructureerd aanvoelen (vooral als je een freelancer bent of vanuit huis werkt), maar het ontwerpen van een proces waar je voortdurend naar terug kunt komen, kan het overwinnen van creatieve projecten meer methodisch maken en minder een make-it-up-as-you-go-soort inspanning. Het hebben van een bewezen benadering van creatief werk helpt ons vertrouwen op te bouwen, waardoor we een methode krijgen waarop we kunnen terugvallen als we ooit een creatieve blokkade raken.

het ontwerpen van een proces rond je werk betekent niet dat je onmiddellijk een strikt schema voor jezelf moet maken of intense verwachtingen moet stellen aan je dagelijkse output. Het is niet realistisch om van geen duidelijk gedefinieerd proces naar een superstructief proces te gaan, en je loopt het risico jezelf voor te stellen op teleurstelling.

wanneer we onrealistische verwachtingen van onszelf stellen om ons aan gestructureerde creatieve schema ‘ s te houden, worden we meestal alleen boos op onszelf als we die verheven doelen niet meteen bereiken. Dit schaadt ons creatieve zelfvertrouwen en geeft ons het gevoel dat we niet gedisciplineerd/getalenteerd/productief genoeg zijn.

begin met het documenteren van je proces om te zien wat het beste voor je werkt en bouw een dagelijkse creatieve praktijk rond wat je ontdekt. Houd een verslag bij van alles wat je elke dag doet gedurende een week (werkgerelateerd en niet-werkgerelateerd) en zoek naar patronen op de dagen dat je het meest productief en gemotiveerd was.

4) Bouw keystone gewoonten.Charles Duhigg, auteur van The Power of Habit, bedacht de term “keystone habits” om positieve gewoonten te beschrijven die een sterke correlatie hebben met andere positieve gewoonten-zoals een rimpeleffect van positiviteit. Het is bijvoorbeeld bewezen dat regelmatig sporten het zelfvertrouwen verhoogt en leidt tot gezondere eet-en slaapgewoonten. Wanneer je keystone gewoonten aanneemt, hebben veel andere dingen in je leven de neiging om op hun plaats te vallen.

het opbouwen van keystone-gewoonten rond uw creatieve inspanningen kan u helpen meer vertrouwen in uw werk te ontwikkelen en uw algehele productiviteit dagelijks te verhogen. Begin met het cultiveren van positieve dagelijkse rituelen waar je jezelf verantwoordelijk voor zult houden, zoals het ontwikkelen van een ochtend free-writing-oefening, het helemaal opnieuw bereiden van een maaltijd of zelfs gewoon je bed opmaken. Deze ogenschijnlijk kleine gewoonten kunnen structuur en intentie toevoegen aan je dag, wat resulteert in meer goede gewoonten en zelfvertrouwen.

 

Plaats een reactie