13 voorbeelden van Meme Marketing + 3 Best Practices om te volgen

mijn social media feeds bestaan voor 90% uit memes.

ze worden meestal gepost door mensen die ik volg, maar af en toe zal een merk een meme plaatsen en er hun eigen draai aan geven. Als het goed is gedaan, zijn dat de merken met de inhoud waar ik het meest mee bezig ben.

wat ooit werd beschouwd als een trend gereserveerd voor Millennials en Gen Z is nu uitgegroeid tot een effectieve manier voor merken om met hun publiek in contact te komen. 

laten we het hebben over wat meme marketing is, hoe je het kunt gebruiken en voorbeelden zien van merken die het goed doen.   

Wat is meme marketing?

Meme marketing is het gebruik van memes om je Merkverhaal te promoten. Het is een leuke, eenvoudige manier om contact te maken met je publiek en je engagement te verhogen, omdat memes zeer deelbaar zijn.

een korte achtergrond over memes-het zijn Concepten, gedragingen of ideeën die zich verspreiden op het internet. Een meme kan elk type mediaformaat zijn, inclusief een GIF, video, tekstpost of basisafbeelding.

 meme marketing

de echt succesvolle memes verspreidden zich als een lopend vuurtje. Dat is precies waarom marketeers deze al virale creatieve stukken willen gebruiken voor hun eigen marketing.

een ander voordeel van meme marketing is dat het weinig moeite kost. Het meeste werk is al gedaan: het wordt overal op sociale media gedeeld en het heeft een duidelijk concept. Het enige wat je hoeft te doen is de meme aan te passen aan je merk en op “post” te klikken.”

bovendien helpen memes gemeenschappen bij elkaar te brengen. Gebruikers zijn niet alleen geneigd om ze leuk te vinden en erop te reageren, maar ze willen ze ook delen.

nu we de voordelen kennen van het gebruik van meme marketing, laten we een paar voorbeelden van merkmemes in het wild bekijken.

Meme Marketing voorbeelden

1. Kai Collective

meme marketing Voorbeeld door Kai Collective

Image

zwarte wojak-memes begonnen zich in het najaar van 2020 te verspreiden op de interwebs. Het was pas in December van hetzelfde jaar dat het viraal ging, met gebruikers die hun eigen versie van de hilarische meme creëerden.

Kai Collective was een van hen.

het concept achter deze specifieke meme-Ik zeg specifiek omdat er meerdere variaties van deze meme zijn – is eenvoudig: een zwart meisje ontmoet een ander zwart meisje, ze verbinden zich om iets en worden vrienden.

Kai Collective maakte zijn eigen versie van deze meme om zijn product, een print top, te benadrukken. In plaats van alleen de tekst toe te voegen, gingen ze nog een stap verder door hun kleding toe te voegen en er een echt aangepaste meme van te maken.

2. The Living Potion

meme marketing Voorbeeld door The Living Potion

Image

toen rapper Drake de cover van zijn” Certified Lover Boy ” album uitbracht, ging het meteen viraal.

De kunstenaar had zijn doel bereikt om een meme-able cover te maken en het publiek nam geen tijd om hun eigen versies te maken.

Dit parfummerk heeft niet alleen zijn product in de meme opgenomen, maar ook elk product gelabeld voor een nog betere herinnering.

het is een geweldig voorbeeld van hoe je een meme gebruikt die leuk is maar ook teruggaat naar je merk.

3. Netflix ’s Strong Black Lead

meme marketing Voorbeeld door Netflix

Image

Waar is het social media team van Netflix goed in? Hun eigen memes maken.

het merk zal vaak het concept achter een populaire meme nemen en het opnieuw maken met hun eigen imago.

Netflix maakt gebruik van zijn uitgebreide mediabibliotheek om relevante, grappige memes zoals hierboven te (her)creëren.

4. Ruka haar

 meme marketing Voorbeeld door Ruka Hair

Image

een memelijst zou niet compleet zijn zonder Oprah Winfrey.

Deze kwam uit de zeer bekeken speciale ” Oprah met Meghan en Harry.naast de iconische zin en misschien wel de beste vervolginterviewvraag aller tijden was je stil of Werd je het zwijgen opgelegd?”dit beeld maakte snel zijn ronde op sociale media.

Het toont Winfrey haar handen opheffen in afkeuring en wegkijken.

haarverzorgingsmerk Ruka Hair creëerde zijn eigen versie van de meme om een belangrijk pijnpunt voor gelgebruikers aan te wijzen.

Memes zijn zo populair omdat ze herkenbaar zijn. Als je merk aan het brainstormen is over meme-ideeën, denk dan aan je user persona. Met welke uitdagingen gaan ze om? Hoe gaan zij deze uitdagingen aan?

Je zult waarschijnlijk een humoristisch, meme-waardig antwoord vinden.

5. Diamond Express Travels

 meme marketing Voorbeeld door Diamond Express Travels

Image

De rapper Drake is het gezicht geweest van nogal wat memes. Dat is waarschijnlijk de inspiratie voor zijn nieuwste albumcover, zoals hierboven vermeld.

De originele meme laat zien dat hij iets vermijdt of niet leuk vindt dat hij heeft gepresenteerd, en dan instemt met de nieuwe optie die hij heeft gepresenteerd.

in werkelijkheid is dit genomen uit een muziekvideo die de artiest heeft opgenomen terwijl hij aan het dansen was. Maar we bewaren de meme origin verhalen voor een andere keer.Reisbureau Diamond Express Travels gebruikt de meme om een pijnpunt te benadrukken dat veel reizigers kunnen hebben: de last van het plannen en boeken van uw eigen vakantie.

een ander ding om op te merken is hun logo toevoeging.vanwege hoe Deelbare memes zijn, worden merken aangemoedigd om hun logo of naam op een meme toe te voegen om ervoor te zorgen dat ze top of mind blijven wanneer hun post zich verspreidt.

6. Hydrop.io

meme marketing Voorbeeld door Hydrop.io

Image

Ik heb deze meme de afgelopen jaren vele malen zien sterven en weer tot leven komen.

Een blik op de foto en je begrijpt precies wat er aan de hand is: de man in het midden wordt afgeleid door iemand die langs hem loopt terwijl hij met iemand anders is.

Hydrop.io, een waterbedrijf uit India, heeft deze meme gemaakt om te laten zien hoe zijn doelgroep verschillende soorten water bekijkt. En ze duiken verder in dit idee in het bijschrift door de voordelen van alkalisch water te benadrukken.

soms spreekt de meme voor zich. In dit geval kunt u het gebruiken als aanvulling op een bericht dat u wilt delen met uw publiek.

7. Black Rooster Taqueria

meme marketing Voorbeeld door Black Rooster Taqueria

Image

soms is een Oprah meme niet genoeg.

Hier is nog een voorbeeld van hoe het interview dat 17,1 miljoen kijkers trok resulteerde in meerdere memes voor ons plezier.

in dit geval nam het Mexicaanse restaurant Black Rooster Taqueria een eenvoudige benadering om zijn waardepropositie te delen: waarom zou je omgaan met zachte, koude bloemtortillas als je verse, authentieke maïstorttillas kon krijgen?

als je dit merk net ontdekt, vertelt deze meme ons een beetje over hen terwijl je snel lacht.

8. Mypsomagen

meme marketing Voorbeeld door Mypsomagen

Image

Het Met Gala is de onofficiële meme generator.

elk jaar kun je tientallen memes verwachten die zijn gemaakt van celebrity-looks op dit met sterren bezaaide evenement.

Deze bevat zussen Kendall Jenner en Kim Kardashian en werkt in meerdere contexten, voor en na, licht en duisternis, positieve en negatieve.

biotechbedrijf Mypsomagen promootte slim zijn productkit Gutbiome+ met deze meme.

wanneer het goed wordt gedaan, moet een meme je publiek aan het lachen maken en geïnteresseerd zijn in het aangaan van je merk.

9. Clean Skin Club

meme marketing Voorbeeld door Clean Skin Club

Image

een andere populaire figuur in memes is niemand minder dan politicus Bernie Sanders.

wanneer hij niet rond het internet zweeft omdat hij helemaal niet gebruikt lijkt tijdens de inauguratie van de president in 2020,

Ik weet niet helemaal zeker waarom deze meme viraal ging, maar zodra het dat deed, veranderde iedereen het einde van deze zin om aan hun eigen eisen te voldoen.

voor merken werkt het als een leuke manier om rechtstreeks tot je publiek te spreken en hen te vragen een bepaalde actie te ondernemen.

10. Purity Coffee

meme marketing Voorbeeld door Purity Coffee

Image

Memes kunnen ontstaan uit zowat elke afbeelding, ongeacht hoe oud of Van Hoge Kwaliteit het is. Als een gebruiker van sociale media er iets grappigs van maakt, heeft het de potentie om zich wereldwijd te verspreiden en te worden gebruikt.

deze meme kwam uit de Star Wars-film uit 2002, “Episode II-Attack of the Clones.”

Het toont een gesprek tussen twee mensen als de ene iets zegt dat geluk en opwinding brengt aan de andere. Dat is totdat ze beseffen dat het misschien niet zo geweldig is.

koffiemerk Purity Coffee leidt niet alleen zijn publiek op over een kwestie waarvan ze zich misschien niet bewust zijn, maar verhoogt ook zijn eigen waarde in het proces.

zoals in dit voorbeeld wordt getoond, bieden memes een geweldige kans om problemen te benadrukken die uw merk helpt op te lossen of aan te pakken.

11. Yappy

 meme marketing Voorbeeld door Yappy

Image

deze meme is een oldie maar een goodie.van het oplossen van cliffhangers van TV-drama ‘ s tot het ontwikkelen van samenzweringstheorieën, deze meme werkt in veel verschillende contexten.

in dit voorbeeld maakt dierenwinkelmerk Yappy grapjes over zijn kernpubliek, waarschijnlijk dierenliefhebbers die een constant verlangen hebben om huisdieren te adopteren.

wanneer u uw user persona kent en begrijpt, kunt u memes maken die echt resoneren met uw publiek, wat leidt tot hogere betrokkenheid.

12. Telfar

meme marketing Voorbeeld door Telfar

Image

als je geen meme kunt vinden die bij je merk past, maak er dan een. Dat is precies wat Luxe Portemonnee Merk telfar deed.

ze namen twee stilstaande frames van de film uit 2004, “White Chicks”, en vervangen een deel van de originele lijn door een eigen.

het past perfect in dit geval en is een goed voorbeeld van hoe je bestaande media kunt gebruiken voor eigen gebruik.

13. Anima Iris

meme marketing Voorbeeld door Anima Iris

Image

de zin, “hoe het begon…How It ’s Going” nam Twitter voor het grootste deel van 2020 over.

het mooie is dat het vrij goed veroudert, in tegenstelling tot de meeste memes die een korte houdbaarheid hebben. Het is een trend waar merken aan kunnen deelnemen om hun oorsprongsverhaal te delen.

Luxe Portemonnee Merk Anima Iris deelde foto ‘ s van de CEO in de vroege stadia van het merk tot waar het vandaag is.

Dit type trend stelt uw merk in staat om contact te maken met uw publiek en gebruikers uit te nodigen om meer over u te leren.

Meme Marketing Tips

 1. blijf op brand.
 2. wees niet beledigend.
 3. Volg de onofficiële meme regels.

Meme marketing is een trefzekere manier om een community op te bouwen en mogelijk uw naamsbekendheid te vergroten. Met dit in gedachten wil je er zeker van zijn dat je het goed doet.

1. Blijf bij brand.

zoals met elke marketingstrategie, wil je ervoor zorgen dat je meme authentiek aanvoelt voor je merk. Het ding met trends is dat iedereen erop wil springen en ervoor wil zorgen dat ze de trein niet missen.

het ding is, niet elke virale meme zal een goede pasvorm voor uw merk. Wees selectief over welke memes je maakt en welke je loslaat.

2. Doe niet zo beledigend.

op dezelfde noot, zorg ervoor dat je meme niet aanstootgevend is.

merken kunnen zichzelf in warm water krijgen wanneer ze deelnemen aan het meme-plezier zonder na te denken over de implicaties. Hier zijn een paar vragen om te stellen voordat je meedoet. Maakt de meme:

 • grapjes over een bepaalde groep of gemeenschap?
 • beledigingen, laster of geladen woorden?
 • vertrouwen op het gebruik van suggestieve beelden of taal?

Als u “ja” antwoordt op een van deze vragen, kunt u het gebruik ervan heroverwegen.

3. Volg de onofficiële meme regels.

Er is niets erger dan een fout gemaakte meme.

het is net als wanneer ouders tienerjargon in de verkeerde context gebruiken, het is kriebelig en laat je opvallen als een pijnlijke duim.

Hier zijn de richtlijnen om in gedachten te houden:

 • houd het kort en zoet.
 • gebruik gemakkelijk leesbare, grote tekst.
 • zorg ervoor dat je meme nog steeds herkenbaar is na het aanpassen ervan.
 • probeer de Betekenis van de meme niet te veranderen, dat kan gebruikers verwarren.
 • vermijd het opnemen van CTA ‘ s in je meme.

4. Sla terwijl het ijzer heet is.

idealiter wil je je meme delen als het piekt, niet als het al zijn rondes heeft gemaakt.

want als de interesse eenmaal is afgenomen, krijg je misschien niet de tractie die je wilt van je publiek.

wanneer het zinvol is voor uw merk, gebruik meme marketing. Het is een eenvoudige maar creatieve manier om uw merkverhaal te delen en tegelijkertijd uw publiek te betrekken.

 

Plaats een reactie