10 Tips voor ouders die vanuit huis werken met kinderen

Thuis werken klinkt voor veel mensen als een droom. Je krijgt meer tijd in je huis te genieten, je knipt het woon-werkverkeer uit en je krijgt veel meer van je familie te zien.

maar de keerzijde heeft een aantal niet-zo-dromerige realiteiten, vooral voor ouders die werk en kinderopvang in evenwicht moeten brengen: een moeilijkheid om zich te concentreren; werk moeten jongleren met het verzorgen van kinderen en, in sommige gevallen, thuisonderwijs; wazige lijnen tussen werktijd en persoonlijke tijd, en kinderen lobbyen voor je onverdeelde aandacht wanneer je GSD nodig hebt.

Op de minst glamoureuze WFH-dagen (werk vanuit huis) heb je misschien het gevoel dat je geen werk hebt gedaan en dat je een slechte ouder bent geweest. Jongleren werk en het verzorgen van kinderen kan worden gedaan, maar het vereist een herkalibratie van verwachtingen en werkstijlen.

om je werk op afstand functioneler te maken, volgen hier enkele van onze beste tips voor ouders die vanuit huis werken.

10 Tips voor ouders die thuis werken met kinderen

1. Focus op de positieve dingen.

hoewel sommige ouders uit eigen keuze vanuit huis werken, hebben anderen zich onverwacht moeten aanpassen aan deze nieuwe realiteit.

deze situatie heeft zijn eigen uitdagingen, maar we kunnen allemaal enkele voordelen vinden in thuiswerken — of dat nu het vermijden van het dagelijkse woon-werkverkeer is, meer tijd met het gezin hebben, thuis zijn voor het diner of de nabijheid van de koelkast.

het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar focussen op de positieve dingen (en jezelf eraan herinneren wat je op kantoor vermijdt) kan enorm helpen op stressvolle dagen.

2. Pas je schema aan.

net als kinderen gedijen volwassenen op routines en werken ze veel efficiënter als we een schema hebben.

het hebben van een WFH-routine helpt ons om gefocust te blijven en de productiviteitsgriep te vermijden die gepaard gaat met multitasking of het bestrijden van constante onderbrekingen.

om meer structuur en voorspelbaarheid aan je dag toe te voegen, maak je een ochtendroutine en wees je daar waar mogelijk streng in. Als het wakker wordt, sta dan op en bereid je voor op de dag zoals je zou doen voordat je naar kantoor gaat. Ga dan naar je thuiskantoor, hoe dit er voor jou ook uitziet, en kom in een gemoedstoestand voor het werk.

om de rest van je dag te optimaliseren, pas je je werkschema aan om het leven thuis mogelijk te maken, of dit nu pauzes omvat om te ontspannen of tijd om klusjes in te halen en de kinderopvang over te nemen.

als je kunt, profiteer dan van een flexibel schema en bedenk een routine die werkt voor jou en je kinderen — maar onthoud dat je het altijd kunt aanpassen aan dagelijkse veranderingen.

in onze verzameling tips voor werk op afstand van ons team deelden we deze geweldige tip:

Maak een schema met de mensen met wie je samenwoont. Ik werk in de AM, kijk naar kinderen (van twee en vier jaar) in de PM, en mijn man doet het tegenovergestelde.

3. Wees upfront met je collega ‘ s.

hoewel er veel stappen zijn die ouders kunnen nemen om hun productiviteit te behouden terwijl ze thuis werken, zullen er nog steeds verstoringen optreden. Je kinderen rennen je kantoor binnen, krijgen een driftbui tijdens een Zoomgesprek of vragen je om te helpen bij een noodgeval in huis.

het ergste wat je kunt doen is doen alsof alles in orde is, werk benaderen op dezelfde manier als je deed in een kantoor, en erop aandringen dat je geen hulp nodig hebt.

wees vooraf met je team over hoe thuiswerken er voor jou uit zal zien en denk na over welke verzoeken je kunt doen om het gemakkelijker en productiever te maken. Dit kan een aangepast schema zijn dat meer flexibiliteit biedt, of gewoon een beetje extra geduld.

4. Optimaliseer je werkruimte voor focus.

hoewel u zich hier niet 100% van de tijd aan hoeft te houden, wijst u één deel van het huis toe als uw speciale werkruimte.

Dit maakt het gemakkelijker om afleidingen te beperken en zich op het werk te concentreren zonder dat het in het persoonlijke leven sijpelt.

wanneer u uw werkdag begint door met een kopje koffie en dagkleding bij uw speciale werkplek aan te komen, laat u uw geest weten dat dit de tijd en ruimte is waar u begint te werken.

idealiter zou dit een aparte ruimte zijn die je kunt veranderen in een thuiskantoor. Maar als dat geen optie is, probeer dan een niet-gemeenschappelijke hoek van uw huis te vinden om in uw werkruimte te veranderen. Spreek met iedereen in je huishouden de regels af voor wanneer en hoe ze je aandacht kunnen krijgen.

ouders kunnen hun kinderen ook laten helpen bij het ontwerpen van zelfgemaakte kantoorborden, met groen voor “ja, je mag binnen” en rood voor “denk er niet eens over na.”

5. Werk in korte uitbarstingen.

ouders van baby ‘ s en peuters hebben het moeilijker dan de meeste, omdat je ze niet met rust kunt laten.

als je verantwoordelijk bent voor kinderopvang, is je beste optie misschien om in korte uitbarstingen te werken wanneer je dat kunt, zoals wanneer de kinderen slapen.

maar als je geluk hebt dat je je kunt concentreren op je werk terwijl je partner thuis helpt met kinderopvang, ontwerp dan je schema zodat je af en toe uit je kantoor kunt komen en kunt helpen, in plaats van jezelf de hele dag op te sluiten.

6. Stimuleer creatieve activiteiten.

je kind zal waarschijnlijk niet de hele dag stil zitten en een boek lezen terwijl je aan het werk bent. Als je verantwoordelijk bent voor kinderopvang, houd je kinderen dan ondergedompeld in het spel door creatieve activiteiten te koesteren.

roteren tussen verschillende sets speelgoed en andere activiteiten kan dieper en zinvoller spelen aanmoedigen terwijl je je wat meer tijd geeft om je te concentreren. Als je kinderen niet gewend zijn om zelfstandig te spelen, kun je proberen hun verbeelding te prikkelen door er een spel van te maken — een spel dat onafhankelijke activiteiten aanmoedigt, zoals het oplossen van een puzzel of het maken van iets helemaal opnieuw met kunstmaterialen, met een vaste tijd om je te laten zien wat ze hebben bedacht.

als je het goed vindt dat je kinderen wat schermtijd hebben terwijl je belangrijke telefoontjes neemt of zich moet concentreren, controleer dan educatieve res zoals Scholastic Learn at Home, digitale games die dingen leren zoals spelling-en muziekvaardigheden, of zelfs virtuele museumrondleidingen.

7. Plan vergaderingen verstandig.

bijna elke ouder die thuis werkt, heeft een paar ongelukkige ongelukken te delen.hoewel veel van dit onvermijdelijk is en alles wat jij en je collega ’s kunnen doen is lachen, plan dan onderbrekingen door je kinderen een non-verbaal’ niet storen ‘ te geven wanneer je op conference calls bent.

natuurlijk gaat dat niet altijd werken met vrij rondlopende peuters, in welk geval het beter kan zijn om gesprekken te plannen tijdens hun normale slaaptijden. Soms moet u misschien gewoon uw gesprekken dempen of zelfs opnieuw plannen als u kinderopvangdienst moet hebben.

8. Zorg dat de technologie aan jouw kant staat.

De opkomst van cloud computing is precies wat de toename van werken op afstand mogelijk heeft gemaakt. In plaats van handmatig documenten uit te wisselen of ter plaatse in te loggen op gebruikersaccounts, hebben werknemers nu toegang tot de informatie die ze nodig hebben om hun werk online te doen.

met samenwerkingsplatforms zoals Microsoft Teams, projectmanagementsoftware zoals Trello en webgebaseerde CRM-software (customer relationship management) is het gemakkelijker dan ooit om thuis werk gedaan te krijgen.

of het nu een beetje plezier is om je eigen videoconferentieachtergrond op Zoom in te stellen of de tijd te nemen om een technische stack te maken die je werk veel gemakkelijker maakt, het kiezen van de juiste applicaties kan een wereld van verschil maken.

9. Weet wanneer je moet uitschakelen.

Het beheersen van de balans tussen werk en privé is nog nooit zo moeilijk geweest. Hoewel velen snel de deugden van thuiswerken prijzen, kun je ook het gevoel krijgen dat je altijd aan het werk bent. Daarom is het cruciaal om te weten wanneer je moet uitschakelen.

als ouder is de kans groot dat u rekening moet houden met enige flexibiliteit bij het opstellen van uw dagelijkse schema. Toch is het belangrijk om een tijdstip in te stellen waarop je vol vertrouwen kunt zeggen dat je klaar bent voor de dag. Dit vereist natuurlijk wat zelfdiscipline en verwachtingen met je team, maar je moet duidelijke grenzen hebben om stress op afstand te houden.

10. Wees gemakkelijk voor jezelf — en vraag om hulp.

als je een ouder bent die jongleert met werk en kinderopvang, verdien je een medaille en alle kansen die je kunt krijgen voor een helpende hand.

Dit kan betekenen dat je steun krijgt van een familielid, iemand inhuurt om te helpen met kinderopvang, of je werkgever vraagt om flexibele uren of een beetje meer mildheid tijdens WFH.

maar vooral, verwacht niet dat je alles moeiteloos en effectief de hele tijd in balans brengt. Zoek naar de mogelijkheden om je werk-leven gemakkelijker te maken, maar wees ook aardig voor jezelf als dingen niet gaan zoals gepland. Als dingen moeilijk te beheren zijn, probeer dan wat tijd vrij te nemen als je kunt, en vergeet niet om je ook te concentreren op zelfzorg. Het kan voor veel mensen een stressvolle situatie zijn, dus het is belangrijk om je te concentreren op je eigen welzijn en je grenzen te kennen.

 

Plaats een reactie