10 social Media Trends marketeers moeten kijken in 2023 [nieuwe gegevens]

het is een nieuw jaar en de vraag op elke social media marketeer ‘ s geest is, “welke social media trends moet ik dat verwachten?”

om meer te weten te komen over wat merken in 2023 en daarna kunnen verwachten, ondervroeg de HubSpot-Blog 1.283 marketeers om te ontdekken welke trends B2B-en B2C-bedrijven in 2023 zullen benutten en welke ze in 2022 hebben verlaten.

hieronder heb ik tien deskundige of door onderzoek gesteunde trends samengesteld die social media marketeers in 2023 moeten bekijken en benutten.

je kunt hier ook luisteren.

de top 10 Social Media Trends van 2023

 1. merken met een betrokken social media community winnen in 2023.
 2. Social media is de toekomst van e-commerce.
 3. consumenten glijden in de DMS van merken voor klantenservice.
 4. zoekmachines verliezen stoom als consumenten zich wenden tot sociaal zoeken.
 5. Influencer marketeers dumpen Beroemdheden voor micro-influencers.
 6. korte video is het hoogste ROI-formaat en zal de meeste groei van elke trend in 2023 zien.
 7. grappige, trendy en herkenbare inhoud zal in 2023 opvallen.
 8. Instagram is het hoogste ROI-platform en zal de meeste groei van elke sociale app in 2023 zien.
 9. sociale budgetten zullen onder de microscoop worden gezet, maar marketeers blijven optimistisch.
 10. het opnieuw delen van dezelfde inhoud op verschillende platforms zal niet vliegen in 2023.

1. Merken met een betrokken social media community winnen in 2023.

veel merken denken dat social media draait om het delen van content, maar dat is slechts de helft van de strijd. De tweede helft is het opbouwen van een gemeenschap – met andere woorden, het verbinden en betrekken van je publiek.

 social Media Trends graphic

Hoe weet je of je een betrokken community hebt? Hier zijn enkele tekenen om op te letten:

 • onbeproefde promotie van uw merk
 • Delen van uw inhoud
 • gemeenschappelijke viering van merkmijlpalen en successen
 • relatieopbouw geworteld in een interesse in uw merk en/of producten

volgens ons onderzoek zegt 90% van de social media marketeers dat het bouwen van een actieve online community cruciaal is voor een succesvolle social media strategie in 2023. Het is zo belangrijk dat het hun tweede grootste doel voor 2023 is.

als we kijken naar consumentengegevens, zien we waarom. Uit ons onderzoek bleek dat 20% van de gebruikers van sociale media zich in de afgelopen drie maanden bij een online community heeft aangesloten, terwijl 22% actief aan een community heeft deelgenomen.

van degenen die deelnemen aan online communities, zegt ongeveer een kwart (21%) dat het grootste voordeel productontdekking is.

dus, met dat gezegd, Waar moet je je online community bouwen? Social media marketeers die we splitsen zijn verdeeld tussen Facebook en Instagram. Ons advies is om te beginnen waar je publiek woont en die lessen te gebruiken om je strategie op andere platforms te informeren.

 

HubSpot gebruikt de informatie die u ons verstrekt om contact met u op te nemen over onze relevante inhoud, producten en diensten. HubSpot zal de informatie die u aan ons verstrekt delen met de volgende partners, die uw informatie voor soortgelijke doeleinden zullen gebruiken: Brandwatch. U kunt zich op elk moment afmelden voor berichten van HubSpot. Raadpleeg het Privacybeleid van HubSpot voor meer informatie. Om u af te melden voor de communicatie van Brandwatch, raadpleegt u het Privacybeleid van Brandwatch.

de staat van sociale Media in 2023

ontdek de belangrijkste trends in sociale media voor merken om uw sociale strategie te kennen en te optimaliseren.

 • korte videotrends.
 • sociale media en e-commerce.
 • AI in sociale media.
 • en meer!

ontvang uw gratis rapport uw downloadformulier Laden

je bent klaar!

klik op deze link om op elk gewenst moment toegang te krijgen tot deze re.

Access now meer informatieFree Re

de staat van sociale Media in 2023

vul het formulier in om het gratis rapport te ontvangen.

 

2. Social media is de toekomst van e-commerce.

in 2022 nam het winkelen op sociale media echt een vlucht. Platforms zoals Instagram maakten het gemakkelijk om in-app aankopen te doen via tabbladen voor winkelen, knoppen voor ‘later opslaan’ en meer.

Het begint met product discovery. Voor consumenten van 18 tot 54 jaar is social media het favoriete kanaal om nieuwe producten te vinden.

wat betreft de aankopen. meer dan een op de vijf social media-gebruikers van Gen Z, Millennial en Gen X kocht in de afgelopen drie maanden een product rechtstreeks in een social media-app.

Social media marketeers hebben ook een stijging in social shopping opgemerkt, waarbij 47% van de ondervraagde social media marketeers ook in-app verkopen rapporteert.

 social Media Trends graphic

bovendien zegt ongeveer 80% van de social media marketeers dat consumenten vaker producten zullen kopen op sociale apps dan op websites van merken of websites van derden zoals Amazon.

ondanks deze cijfers zijn veel consumenten nog steeds op hun hoede voor aankopen via sociale media. Volgens ons onderzoek voelt slechts 41% van de gebruikers van sociale media zich op hun gemak bij het doen van aankopen op sociale mediaplatforms en vertrouwt slechts 37% sociale mediaplatforms met hun kaartgegevens.

De drie grootste zorgen die gebruikers van sociale media hebben gemeld zijn:

 • de legitimiteit van het merk (54%)
 • de mogelijkheid om een terugbetaling te krijgen (48%)
 • De kwaliteit van het product (44%)

van alle apps die in-app aankopen aanbieden, is Instagram degene die consumenten zeggen dat het de beste winkelervaring biedt. Social media marketeers geloven ook dat het de beste ROI en marketing tools biedt.

dus, als er één plek is om te beginnen, suggereert de enquête dat Instagram de beste oproep is.

3. DMs zal het favoriete klantenservicekanaal van de consument zijn.

als de DM ‘ s van uw merk nog niet overspoeld zijn met verzoeken om klantenservice, kunnen ze dat dit jaar wel zijn.

 social Media Trends graphic

ongeveer een op de vijf gebruikers van Gen Z, Millennial en Gen X social media heeft in de afgelopen drie maanden contact opgenomen met een merk via DMs voor klantenservice. En 84% van de social media marketeers voorspelt dat dit in 2023 het favoriete klantenservicekanaal van de consument zal worden.

het lijkt erop dat de meeste merken zich hierop hebben voorbereid, waarbij 76% van de social media marketeers zegt dat hun bedrijf momenteel klantenservice biedt via social en 42% zegt dat het bieden van klantenservice via DMs Een primaire verantwoordelijkheid van hun werk is.

om een beetje dieper te duiken, 43% van de bedrijven die klantenservice bieden via DMs heeft een medewerker van de klantenservice die reageert op klanten, terwijl 41% dit overlaat aan de marketeer die verantwoordelijk is voor het beheer van dat platform.

dus, dit is uw teken om een plan te ontwikkelen voor het doorsturen van klantenserviceverzoeken via social media via de juiste kanalen.

4. Zoekmachines verliezen stoom als consumenten zich wenden tot social search.

volgens ons onderzoek denkt 87% van de social media marketeers dat consumenten in 2023 vaker op sociale media naar merken zullen zoeken dan via zoekmachines.

uit ons onderzoek bleek dat 24% van de consumenten tussen de 18 en 54 jaar al vaker naar merken zoekt op sociale media dan via een zoekmachine. Dit schiet op tot 36% Onder Gen Z.

hoe gebruiken social media gebruikers search? Te vinden:

 • mensen (58%)
 • interessante inhoud (57%)
 • merken (32%)
 • ideeën/inspiratie (32%)
 • producten/diensten om te kopen (31%)

deze trend werd zelfs in 2022 bevestigd door de senior vice president van kennis en informatie van Google, Prabhakar Raghavan. Hij zei dat sociale platforms de kernproducten van Google opeten: zoeken en kaarten.

” in onze studies, iets als bijna 40% van de jongeren, wanneer ze op zoek zijn naar een plek voor de lunch, gaan ze niet naar Google Maps of zoeken, ” zei de Google exec. “Ze gaan naar TikTok of Instagram.Raghavan legde uit dat jonge consumenten tegenwoordig op zoek zijn naar meer visueel rijke resultaten en zich afwenden van zoekmachines, die de voorkeur geven aan tekst.

 social Media Trends graphic

dus, de vraag is, hoe moet je je profielen optimaliseren voor social search? Hier zijn de top aanbevelingen van social media marketeers:

 • inclusief relevante zoekwoorden en hashtags in je berichten en bio. 
 • zorg ervoor dat uw gebruikersnaam gemakkelijk te zoeken is.
 • het hebben van een consistente gebruikersnaam voor alle accounts.

5. Influencer marketeers dumpen Beroemdheden voor micro-influencers.

Hier is een interessante bevinding uit ons onderzoek: 80% van de influencer marketeers werkt met kleine creators (1K tot 99.999 volgers/abonnees), terwijl slechts 16% Werkt met accounts met meer dan 1 miljoen volgers.

Wat zijn de voordelen van deze strategie? Het is betaalbaarder, creëert langdurige partnerschappen en biedt toegang tot betrokken, strakke publiek.

 social Media Trends graphic

in de vroege dagen van influencer marketing was het aantal volgers de belangrijkste aantrekkingskracht. Tegenwoordig wegen de kwaliteit van de inhoud en de merkafstemming veel zwaarder.

een derde van de gebruikers van sociale media geeft de voorkeur aan productontdekking op sociale media via een influencer. Met Gen-Z ligt dat cijfer nog hoger.

Het is dus duidelijk dat influencer marketing nergens naartoe gaat. Wat is verschoven is welke influencers de meeste waarde hebben.

6. Short-form video is het hoogste ROI-formaat en zal de meeste groei van elke trend in 2023 zien.

in 2021 voorspelden we dat TikTok een rimpeleffect zou hebben op het sociale medialandschap en dat we de voortdurende opkomst van korte video ‘ s zouden zien. In 2023 zal deze trend zich voortzetten.

 social Media Trends graphic

korte vorm video is Gen Z en Millennials’ voorkeur formaat om te leren over nieuwe producten, met 57% van Gen Z en 42% van de Millennials de voorkeur om te leren over producten en hun functies door middel van korte vorm video.

wat social media marketeers betreft, het is het meest populaire formaat dat wordt gebruikt door 54% van de ondervraagde marketeers. Bovendien is 33% van de marketeers van sociale media van plan meer in it te investeren dan in enig ander formaat, het hoogste van alle formaten.

maar het is niet alleen populair, maar het is ook effectief – 83% van degenen die het gebruiken, zegt dat het het meest effectieve formaat is dat ze gebruiken.

Dit is waarschijnlijk de reden waarom 42% van de social media marketeers die nog geen korte vorm gebruiken, van plan zijn om het voor het eerst te proberen in 2023-het hoogste van alle formaten.

7. Grappige, trendy en herkenbare inhoud zal in 2023 opvallen.

Weet je nog dat social media over esthetiek ging? Je moest de hoogste productiewaarde hebben om op te vallen tussen de concurrentie. Nou, niet meer.

68% van de consumenten zegt dat content op sociale media die authentiek en herkenbaar is belangrijker is dan gepolijste content van hoge kwaliteit.

 social Media Trends graphic

als het gaat om sociale media, scoort 50% van de consumenten grappige inhoud het hoogst als de meest memorabele, gevolgd door relatable inhoud (36%).

grappige inhoud biedt echter niet de hoogste ROI – relatable en trendy inhoud staat gelijk op nummer 1. Toch zegt 66% van de social media marketeers dat grappige content het meest effectieve formaat is dat ze gebruiken.

zozeer zelfs dat grappige inhoud in 2023 de op één na hoogste investering van elk type inhoud zal zijn. Bovendien is de helft van degenen die al gebruik maken van grappige inhoud op sociale media van plan hun investering erin te verhogen.

8. Instagram is het hoogste ROI-platform en zal in 2023 de meeste groei van elke sociale app zien.

uit ons onderzoek bleek dat Instagram in 2023 de meeste groei zal zien in vergelijking met andere sociale platforms.

waarom? Nou, als je social media marketeers hun favoriete sociale platform vraagt, zullen ze waarschijnlijk Instagram zeggen.

 social Media Trends graphic

ze rangschikken het op nummer 1 voor ROI, betrokkenheid en kwaliteit leads. Social media marketeers zeggen ook dat Instagram het meest nauwkeurige algoritme heeft, wat essentieel is voor merkbekendheid en bereik.

52% van de social media marketeers die Instagram gebruiken, is van plan om hun investering in 2023 te verhogen. Bovendien is 36% van de mensen die het nog niet gebruiken van plan om dit jaar voor het eerst gebruik te maken van Instagram.

9. Sociale begrotingen zullen onder de microscoop worden gelegd.

in 2022 werden veel marketeers geconfronteerd met bezuinigingen met de dreiging van een recessie. In 2023 verwachten de meeste marketeers geen reducties, maar ze worden geconfronteerd met meer toezicht.

 social Media Trends graphic

57% van de social media marketeers zegt dat de manier waarop ze hun budgetten uitgeven en de ROI die het produceert, meer wordt onderzocht dan in het verleden. Desondanks is 91% van hen zeker van de ROI die hun social media marketingactiviteiten zullen bieden.

met de helft van de marketeers verwacht budget stijgingen en 41% verwacht dat het hetzelfde te blijven, extra ogen zijn niet het slechtste nieuws als de economie is nog steeds top of mind voor veel merken.

10. Het opnieuw delen van dezelfde content op verschillende platforms zal niet vliegen in 2023.

uit ons onderzoek bleek dat social media marketeers gemiddeld vier platforms beheren. Hoewel de voordelen van cross-posting duidelijk zijn, beginnen velen ervan af te wijken.

 social Media Trends graphic

uit ons onderzoek bleek dat slechts 17% van de marketeers exact dezelfde inhoud plaatst. De meeste verschuiven van een copy-paste benadering naar een op maat gemaakte benadering.

volgens onze enquête maakt 48% aanpassingen aan hun inhoud wanneer ze op verschillende platforms delen. Ondertussen begint meer dan een derde (34%) elke keer opnieuw.

het sociale landschap om ons heen verandert voortdurend. En hoewel we denken dat we weten wat we met sociale media kunnen verwachten, is deze lijst met trends waarschijnlijk niet volledig van wat we in 2023 zullen zien.

als social media Marketeer kun je het beste trends, online consumentengedrag en de social media-gegevens van je team blijven onderzoeken om te bepalen welke trends of strategieën je moet volgen of hoe je door ongekende online scenario ‘ s kunt navigeren.

Plaats een reactie